islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kalp-dil-göz orucu da tutmaya hazır mıyız?

Kalp-dil-göz orucu da tutmaya hazır mıyız?
7 Mayıs 2018 12:16
A+
A-

Haftaya bugün Şehr-i Ramazan’ın ilk günü ve Allah rızası için oruçtutmaya başlayacağız inşaallah.

Rabbim Ramazan-ı Şerif’i milletimiz ve ümmet-i Muhammed için hayırlı, feyizli ve bereketli eylesin. “Kur’ân ayı”olan bu mübarek ayda, hem tepeden tırnağa Kur’ân-ı Kerîm’le yeniden yoğrulmayı, hem de bir yandan “imsak”tan “iftar”a yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak suretiyle midemizeoruç tuttururken, diğer yandan da kalbimizedilimizegözümüzeve elimize, özellikle de parmak uçlarımızakadar tüm organlarımıza oruç tutturmayahepimizi muvaffak kılsın.

Doğrusu, bütün organlarımıza oruç tutturmayaher zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Seküler hayatın iyiden iyiye neşvünema bulduğu ve seçim sath-ı mâilinde sosyo-politik ortamın giderek gerildiği bir süreçte kalplerimizsuizan, kin, nefret gibi duygularla, dillerimizyalan, gıybet, iftira gibi âfetlerle, gözlerimizharam görüntülerle ve özellikle de parmak uçlarımızsosyal medya ayartılarıyla kirleniyorken böyle bir kuşatıcı oruçla kendimizi tutup arınmayaçok ama çok muhtacız.

İmam Gazali böyle bir oruca sâlihlerin orucu”der ve İhyâ’da bunun bütün organları günahtan korumakla sağlanacağını beyan ederek şu hadis-i şerife yer verir:

“Beş şey vardır ki, oruçlunun orucunu bozar: Yalangıybetkovuculukyalan yere yemin etmekşehvetle bakmak.”

Gazali “dilin orucu”nu şöyle tanımlar: Dilini hezeyan, yalan, gıybet, kovuculuk, fahiş konuşma, galiz konuşma, kavga ve riya ile konuşmaktan korumak; aynı zamanda dili sükût etmeye zorlamak, Allah’ın zikri ve Kuran tilâvetiyle meşgul etmektir.

Süfyan-ı Sevrî (r.a) ‘Gıybet, orucu bozar’ der. Leys ise, Mücahid’in; “Gıybet ve yalan: ikisi de orucu bozar”dediğini rivayet eder.

Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur: “Oruç, mümin için kalkandır. Bu bakımdan herhangi biriniz oruçlu ise, fahiş konuşmasın, cahilce hareket etmesin. Eğer bir kişi kendisiyle çirkin konuşur veya dövüşürse: ‘Ben oruçluyum, ben oruçluyum’ desin.”(Buharî, Müslim)

Gazali, “göz orucu”nu da; ‘gözü, çirkin ve istenilmeyen şeylerden korumak, kalbi meşgul eden ve Allah’ın zikrinden alıkoyan şeylere bakmamaktır’ diye tanımlar.

Efendimiz (s.a) şöyle buyurur: “Haram bakış, İblis’in zehirli oklarından bir oktur. Kim Allah’tan korkarak onu terkederse, Allah o kuluna tadı kalbinde beliren bir iman ihsan eder.”(Hâkim)

Nur suresinin 30-31. âyetlerinde öncelikle mümin erkeklerin, ardından da mümin kadınlarıngözlerini haramlardan sakınmalarıve ırzlarını korumalarıemir buyurulur.

Kulak orucu”ise, kulağı günah işitmekten alıkoymaktır. Çünkü söylenilmesi haram olan her şeyin işitilmesi de haramdır. Bu sırra binaen Rabbimiz, gıybet dinleyen ile haram yiyeni eşit tutar:

“Onlar sürekli yalan dinlerler, haram yerler.”(Mâide 5/42)

“Rabbanîlerin ve hahamların, onları günah söylemekten, haram yemekten menetmeleri gerekmez miydi?…Yaptıkları ne de kötüdür!”(Mâide 5/63)

Efendimiz de (s.a) şöyle buyurur: “Gıybet edenle, onu dinleyen, günahta ortaktırlar.”(Taberânî)

Diğer âzalarıda günahtan alıkoymak gerekir; el ve ayak gibi. “Salihlerin orucu”böyle tamam olur.

Hâsılı; küçük-büyük tüm günahlar; kalp, göz, dil, kulak, el, ayak gibi organların zincirleme faaliyetleri sonucu gerçekleşir. Şu hadis-i şerif bu hakikati vurgular:

“Gözlerin zinası nazar, kulakların zinası dinlemek, dilin zinası konuşmak, elin zinası dokunmak, ayakların zinası yürümektir; kalp onu arzu eder, diler ve avret onları ya doğrular veya yalanlar.”(Buharî, Müslim)

Bütün vücut azalarına oruç tutturmadan sadece yeme-içme ve cinsel ilişkiden uzak duranların orucu hakkında Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur:

“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan sadece açlık ve susuzluk elde eder.”(Nesâî, İbn Mâce)

“Kişi yalan sözü ve onunla amel etmeyi terk etmedikçe, Allah’ın onun yiyecek ve içecekten uzak durmasına ihtiyacı yoktur.”(Buharî)

Daha geniş bilgi için “Oruç Ötelere Seyahat”kitabımıza müracaatınızı önerirken, yazımızı şu soruyla bitirelim:

Sadece midemize değil; kalbimize, gözümüze, dilimize, elimize, parmak uçlarımıza, ayaklarımıza, kısaca bütün organlarımıza da oruç tutturmaya hazır mıyız?

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.