islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kanada’da Müslüman kadınlara tehdit giderek artıyor

Mart ayı başında Kanada basınında çıkan haberlere göre, son 10 hafta içinde Alberta eyaleti Edmonton şehrinde Somalili-Kanadalı Müslüman kadınlara yönelik saldırılar ve tehditler bildirildi.

Kanada’da Müslüman kadınlara tehdit giderek artıyor

Mirat Haber Ajansı

Mart ayı başında Kanada basınında çıkan haberlere göre, son 10 hafta içinde Alberta eyaleti Edmonton şehrinde  Somalili-Kanadalı Müslüman kadınlara yönelik saldırılar ve tehditler bildirildi. Alberta eyaletindeki Edmonton ve Calgary şehirlerinde 2020 yılında ölüm tehditleri de dahil olmak üzere 140 olay bildirildi. Ancak Edmonton hastane hemşiresi Assam Ali, çok sık görüldükleri için bildirilmeyen sözde nefret suçları da olduğunu belirtti. Somali asıllı Kanadalı Ali, başörtüsü ve koyu teninden dolayı defalarca hakaretlerle hedef alındığını ifade etti. Müslüman arkadaşlarının ve aile üyelerinin çoğunun  karşılaştıkları bir İslamofobi olayına dair kötü anıları olduğunu açıkladı.

Geçen ay Alberta Üniversitesi’nde bir adam Müslüman bir kadına karşı ırkçı hakaretlerde bulundu. Ayrı bir olayda, bir adam bir kadını yere devirdi, hayatını tehdit etti ve çatşafını yırttı. 17 Şubat’ta bir adam başörtülü bir siyahi Müslüman kadını lanetledi ve onu öldürmekle tehdit etti. Son olarak, geçtiğimiz dün Calgary’de başörtüsü takan genç bir kız, Prince’s Island Park’ta nehir yolunda yürürken saldırıya uğradı. Polise göre, bir kadın onlarla yüzleştiğinde ve onlara ırkçı gerekçeli hakaretler yapmaya başladığında kız başka bir gençle yürüyordu. Polis, uzaklaşmaya çalıştıklarını ancak zanlılardan birini yere itti, başörtüsünü yırttı, yüzüne yumruk attı ve karnına tekme attı.

Kamusal alanlarda ayrımcılık artıyor

Edmonton belediye başkanı Don Iveson, şehrin toplu taşıma istasyonları çevresinde güvenliği artırdığını ancak işin içinde daha büyük bir sorun olduğuna da inandığını belirtiyor. Geçen ay anti-mask mitinginin bir parçası olarak, nefret sembollerinin doğru bir şekilde tanınmasını sağlamak için bir konuşmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Tiki meşaleleri, 2017’de Charlottesville, Va’da kötü şöhretli şiddetli ve ölümcül bir hafta sonu boyunca beyaz milliyetçiler tarafından taşındıkları için mitinglerde kullanıldığında ırkçılığın sembolü haline geldi. Calgary ve Edmonton, COVID-19 kısıtlamalarına karşı haftalık protestolar gerçekleştirildi. Tiki meşalelerinin kullanımının yanı sıra, bazı mitingler de Proud Boys gibi bilinen beyaz milliyetçi grupların görünür varlığını gördü. Edmonton polisi, protestoda bazı ırksal çağrışımlar bulunduğunun farkında olduğunu, ancak bunun herhangi bir suç teşkil etmediğini ifade etti. Alberta Başbakanı Jason Kenney ve diğerleri saldırıları kınarken, Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi’nin CEO’su Mustafa Farooq, İslamofobi ile savaşmak için daha çok şey yapılması gerektiğini vurguladı. Alberta’da siyah karşıtı ırkçılığın gerçek bir sorun olduğunu vurguladı. Müslüman toplumda gerginlik ve korkunun yüksek olduğunu ve ırkçı ve İslamofobik sokak taciziyle başa çıkmak için derhal iki taraflı bir il belediye komitesi kurulması çağrısında bulundu. 2011 nüfus sayımının son rakamlarına göre, Alberta’da tahmini 113.000 Müslüman var. Kamusal alanlarda olduğu gibi işyerinde ayrımcılık iddiaları da artıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.