islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Karnataka eyaletinde sabah ezanı yasaklanıyor

Karnataka eyaletinde sabah ezanı yasaklanıyor

Hindistan Karnataka Eyalet’i Auqaf Kurulu, eyaletteki tüm cami ve dergâhlar için ezan sırasında 22.00-06.00 arasında hoparlör kullanımını yasakladı. Bu kısıtlama, akşam 10’dan sabah 6’ya kadar olduğu için sabah ezan okunmasını de etkileyecek.

Mirat Haber Ajansı
Hindistan Karnataka Eyalet’i Auqaf Kurulu, eyaletteki tüm cami ve dergâhlar için ezan sırasında 22.00-06.00 arasında hoparlör kullanımını yasakladı. Genelge ile Kurul, gürültü kirliliğini önlemek için hoparlör kullanımının engellenmesi kararının alındığını bildirdi. Genelge, “Jeneratör setleri, hoparlörler ve seslendirme sistemleri nedeniyle birçok mescit ve dargah çevresinde ortam gürültüsünün artmasının insan sağlığı ve ruh sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğu görülmekte. 2000’deki Ortam Gürültü Standartları kapsamında, Gürültü Kirliliği Düzenleme ve Kontrol Kuralları, yürürlükte. Gece saat 22:00 – 06:00 arası hoparlörler kullanılmayacak şeklinde yayınlandı genelge. Sessizlik bölgelerinin de altını çizen genelge, herhangi bir ihlalin cezaya tabi olacağının altını çiziyor.

Eyalet hükümeti şimdi camilerde ezan sırasında hoparlör kullanımını kısıtlamayı düşünüyor ve bunun gürültü kirliliğine katkıda bulunduğunu iddia ediyor. Hac ve vakıf bakanı Anand Singh gazetecilere verdiği demeçte, hükümetin yakında Müslüman liderleri ve maulavileri toplantıya çağıracağını ve onlardan günde beş kez hoparlör kullanmayı bırakmalarını talep edeceğini belirtti. Hastaneler, eğitim kurumları ve mahkemelerin çevresindeki en az 100 metreden oluşan alan sessiz bölgeler olarak ilan edildi. Ses yükseltici veya patlayan ses yayan havai fişek kullanan herkes, sessiz bölgede hoparlör veya genel seslendirme sistemi 1986 tarihli Çevre Koruma Yasası hükümlerine göre cezai yaptırım uygulanacak. Ancak Vakıf Kurulu, ezan yasağı olmayacağını da netleştirerek, gürültü kirliliğini önlemek için belirlenen süre zarfında bar hoparlörlerine karar verildiğini sözlerine ekledi.

Kurul, 10 Temmuz 2017’de Siddaramaiah Karnataka’daki Kongre hükümetine başkanlık ettiğinde, 2000’deki Gürültü Kirliliği Yönetmelik ve Kontrol uyarınca ortam gürültü standartlarını takip etmeleri için 10 Temmuz 2017’de bir genelge yayınladığını, cami ve dergâhların müvekkillerine ve yönetim komitelerine hatırlattı.

Genelgeye göre söz konusu hoparlörler, sadece ezan ve diğer önemli duyurular için kullanılmalı, cemaat namazları, cüma hutbesi, vaazlar, dini sosyo-kültürel ve bilgi temelli işlevler cami binalarına kurulan hoparlörler ile gerçekleştirilmemeli. Gürültüyü yöneten aparat, yerel çevre görevlileri ile görüşülerek kurulumları yapılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.