islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

KARNE TATİLİ BAŞLIYOR

KARNE TATİLİ BAŞLIYOR
20 Ocak 2023 08:50
A+
A-

20 Ocak Cuma günü, ilk ve orta dereceli okullarımız Yarıyıl tatiline girecek. Yarıyıl tatiline giren Öğrenciler, aynı zamanda da karne sevinci yaşayacaklar.

Uzmanlar, ebeveynleri karne notları konusunda uyarıyorlar. Kırık ya da zayıf notlara verilecek olumsuz tepkilerin çocuğa zarar vereceğini dile getiriyorlar.

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, AA yaptığı açıklamada;

“Öğrenciyi olumsuz niteliklerle etiketlemek, akranları ile kıyaslamak, cezalar vermek karnenin gelişim izleme ve destekleme amacını ortadan kaldırır. Karneye verilen bu tarz tepkiler nedeniyle öğrencilerin öğrenmeye ve değerlendirilmeye ilişkin olumsuz tutum geliştirmesi akademik gelişimlerine sanıldığından daha büyük zarar verebilir.” İfadelerini kullanarak öğrenci velilerini uyardı.

HABER YORUM

Eğitim sistemimizde, maalesef gerekli yapıcı değişikliklere imza atamadık. Her çocuğun kabiliyet ve yeteneklerine göre bir eğitim sisteminin hayata geçirilmesi gerekirken, tek tip Kemalist bir nesil  yetiştirmek adına mevcut eğitim sistemini de koruma ve muhafazaya aldık. Eğitim sistemimizi tabu haline getirdik.

Diğer bir deyişle, her çocuğun kabiliyet ve yeteneklerinin farklı olabileceğini unutarak, balığı uçmaya, kuşu yüzmeye zorladık ve zorluyoruz.

Sonrasın da ise çocuklarımızın başarılarını, bu eğitim sisteminin kriterleri içinde okullardan aldıkları karnelere bağlıyoruz.

4.ve 5. Sınıflarda, özel hazırlanmış testler ile çocuklarımızın yeteneklerinin idrakine vararak, yetenekli olduğu alanlarda eğitmemiz gerekirken, hala gerici ve yobaz bir zihniyetle tek tip insan modeli konusunda ısrarcı oluyoruz. Yanlış yapıyoruz da bu yanlışın ne zaman farkına varacağız onu bilmiyorum.

MİRAT HABER olarak, anne ve babalara bu hatırlatmayı yaptıktan sonra tekrar ediyoruz ki;

  • Evlatlarınızı, olumsuz etiketler ile vasıflandırmayın.
  • Çocuğunuzu, alacağı karne üzerinden akranları ile mukayese etmeyin.
  • Eğer çocuğunuz zayıf karne getirmiş ise onu cezalandırmayın… Karşınıza alıp konuşun ve sorunu çözmeye çalışın.

Kaldı ki herkes, her dersten çok yüksek puanlar alacak diye bir kayıt olmadığı gibi bunun imkansız bir şey olduğunu da her velinin öncelikle bilmesi gerekiyor.

Diğer taraftan iyi ya da çok iyi karne getirecek çocuklarımızın velilerine de küçük bir hatırlatma yapalım. Çocuklarınızı başarılı karneleri dolayısıyla ödüllendirirken, aşırıya kaçmayın. Böyle çocuklar ileride şımarık ve isyankar olurlar. En önemlisi de kendisi için öğrenmek yerine, ödülü kazanmak adına çalışırlar ki bu çalışma sonucunda öğrendiği bilgiler çocukta, gelip geçici olur.

Seküler bir hayat içinde, manevi duygulardan uzak bir şekilde yetiştirdiğimiz çocuklarımız için, evlat sahibi bütün anne ve babalara, Peygamberimiz (sav)’in şu hadisi şerifini hatırlatmak istiyoruz.

“Hiçbir anne baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.”

                                                                                               Şaban DOĞAN

 

 

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.