islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4990
EURO
34,7557
ALTIN
2.491,37
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Katar ve Bahreyn Uçuşları Yeniden Başlatacak

Katar ve Bahreyn Uçuşları Yeniden Başlatacak
16 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Bahreyn, Doha ile ilişkilerini düzeltmek için diğer Körfez ülkelerinden daha yavaş davranıyor.

Bahreyn Haber Ajansı’nın Pazartesi günü bildirdiğine göre, Bahreyn ve Katar, 25 Mayıs’tan itibaren uçuşları yeniden başlatmayı kabul etti ve bu, aralarındaki diplomatik gerginliği azaltmak için baskı altında olan Körfez ülkeleri için diplomatik gerginliğin sonunu işaret ediyor.

İki ülke, 2023 yılının Nisan ayında Suudi başkenti Riyad’da yapılan bir toplantıda yeniden ilişki kurdu.

Manama, Doha’nın İran’la olan bağları, Müslüman Kardeşler’e verdiği destek ve Suudi Arabistan ile müttefiklerinin “terörist” olarak nitelendirdiği diğer İslamcı hareketler üzerindeki düşmanlıktan kaynaklanan, Katar’a yönelik yaklaşık dört yıllık bir Körfez ablukasında yer aldı. Katar iddiaları yalanladı.

Körfez ülkeleri o zamandan itibaren bölgesel yakınlaşma dalgasın ile bağlarını düzeltmek için harekete geçti. Suudi Arabistan, Katar ile ilişkileri yeniden kurmak için daha hızlı hareket ederken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn daha yavaştı.

Sadece 1,5 milyonluk bir ülke olan Bahreyn, Katar’ın İran ile olan bağları konusunda özellikle hassas. Ülkeyi yöneten Sünni aile, Şii nüfusun çoğunluğunu yönetiyor. Ülke, 2011 Arap Baharı protesto hareketi sırasında vatandaşların daha fazla siyasi özgürlük ve dini kimliğe bakılmaksızın eşit haklar talep etmesiyle büyük huzursuzluk yaşayan tek Körfez Arap devletiydi.

Manama’nın yöneticileri, Suudi Arabistan’ın yardımıyla ayaklanmayı bastırdı ve o zamandan beri Bahreyn hükümeti siyasi muhalefete baskı yaptı.

Körfez ülkeleri, mega projelere fon sağlamalarına olanak tanıyan yüksek petrol ve gaz fiyatları dalgasını sürdürerek yerel ekonomilerini desteklemeye odaklanırken gerilimleri aşmaya çalıştılar.

Geçen yıl Katar’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası, Orta Doğu liderlerine bölgeye yaklaşımlarındaki değişimi ifade edecekleri ve tüm dünyanın görebileceği yüksek profilli bir biçim verdi.

Turnuva sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın Katar bayrağının renklerinde bir fular taktığı görüldü. Katar emiri, omuzlarına bir Suudi bayrağı örterek karşılık verdi.

Son zamanlarda Suudi Arabistan, ABD’nin desteğiyle ateşkes müzakeresi için bir dizi başarısız girişimde bulunduğu Sudan gibi bölgesel çatışmalarda kendisini arabulucu olarak konumlandırmaya çalıştı.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.middleeasteye.net/news/qatar-and-bahrain-agree-resume-flights

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.