islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

KAZA GEÇİREN SABANCI AİLESİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

KAZA GEÇİREN SABANCI AİLESİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
30 Ağustos 2023 10:00
A+
A-

Rabbimi bize “…Ey akıl sahipleri ibret alınız. “ buyurur. Biz de ders almak için okuyalım ve düşünelim:

Ayrıntıları,  Sabah gazetesi ve odatv. com’da okunabilecek olayın özeti  şöyle: 

[ “ Pegasus Hava Yolları’nın patronu ünlü iş adamı Ali Sabancı ile eşi Aydın Doğan’ın kızı Vuslat Doğan Sabancı, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın Leros Adası’nda bindikleri botla kayalıklara çarparak ağır yaralandı. Sabancı çifti İstanbul’daki özel Amerikan hastanesinde tedavi altına alındı. İş adamı Ali Sabancı’nın 3 ameliyat geçirdiği, tedavisinin yoğun bakımda sürdüğü belirtiliyor.”

Her iki aileyi yakından tanıyan ve onlarla görüşen kişi, şu ana kadar yapılan çalışmaları ve ailenin sağlığı ile ilgili yaşanan olumlu gelişmeleri üç nedene bağlıyor: 

Kazanın içinde olup botun gerisinde olduğu için yaralanmayan ve ilk müdahaleyi yapan  ailenin iki oğlu Şevket Emrecan ve Ali Kaan Sabancı’nın soğukkanlı ve akıllıca hareket etmeleri. Diğeri her iki ailenin son derece hızlı organize olması. Bir diğer faktör de Amerikan hastanesinin de bu kadar hızlı ve yeterli bir şekilde olaya dahil edilmesi.”

Haber kaynağı oan ilgili kişi ailenin sağlığı konusunda şu ilaveyi yaptı:

Bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Bunu şu anda doktorlar bile bilmiyor. Ancak böylesine ciddi bir yaralanmadan 72 saat içinde şu anki sağlık durumuna erişmiş olmaları büyük bir mucize. Bunda ailelerin duaları ve sağlanan sağlık hizmetinin payı büyük.”

 Ve İşte Yorumumuz:

HEPİMİZ DENENİYORUZ

Yaratanımız olan Allah’ın düzenlemesi gereği, hepimiz kulluk denemesinden geçiriliyoruz: 

“ And olsun, Biz insanı acı, sıkıntı ve imtihan içinde meşakkatten meşakkate uğratılacak şekilde yarattık.” (Beled 90/4)

“ Her can mutlaka ölümü tadacaktır. Allah yolunda olmasa da, mutlaka ölecektir. Biz sizi, yeteneklerinizi açığa çıkarmak ve olgunluk mertebelerinde yücelmenizi sağlamak üzere bazen hastalık, fakirlik, deprem gibi kötülük olarak bildiğiniz şeylerle ve bazen de sıhhat, zenginlik, güç, başarı gibi iyilik olarak bildiğiniz şeylerle sınayarak imtihan ediyoruz. Bu dünyada kısacık bir hayat yaşayacak ve sonunda, yaptıklarınızın karşılığını görmek üzere Bize döneceksiniz.” (Enbiya 21/35)

İlk uyarı aileye… Bir anda dört kişilik aile Yaratan’ın huzurunda hesap vermek üzere ölümle ebedi aleme yolcu olabilirdi.

 O halde her an ölecekmiş gibi hazır olunmalıdır. Allah’ın deneme için verdiği nimetlerle üstün olunabileceği  budalalığına düşülmemelidir.

ZENGİNLİK KADERİ ENGELLEMEZ

 Zenginlik, kulluk demesi gereği gelecek kazaları engellemez, bilakis sahip olunan lüks bot örneğinde görülebileceği üzere davet de çıkarabilir. 

Onun için zenginlik mutlak  hayır  ve yücelik vesilesi değildir:

“Sanıyorlar mı ki, kendilerine verdiğimiz mal ve oğullarla güçlendiriyoruz onları,
Ve iyiliklerine koşuyoruz. Hayır, denemeye uğratıldıklarının farkında bile olmuyorlar.” (Müminûn 23/55-56)

MUCİZE OLAN KADERİMİZDİR

Kazadan sağ kurtulma ve şu ana kadar yaşananlar mucize olarak niteleniyor.

Mucize insan eliyle yapılamayacak işlerdir. Bizim bu olayla ilgili olarak mucize dediğimiz şey, Allah’ın takdir ettiği ömür bitmediği için ailenin hayatta oluşudur. 

İnsan kendisi için takdir edilen ömrü yaşar. Biten ömür, tıbbi müdahalelerle ertelenmez:

“ Allah ölüm vakti geldiği zaman, hiçbir insana mühlet tanımaz ve Allah bütün yaptıklarınızı tam olarak bilir.” (Münafikûn 63/11)

GELİŞMELERİ DUALARA BAĞLAMAK…

 Sakatları da olan büyük sapancı ailesi tecrübelidir.

Şu ana kadar ki olumlu görülen gelişmeleri  ailelerindualarına ve sağlanan sağlık hizmetlerine bağlamasıMüslümanca bir yaklaşımdır.

Sağlık hizmetlerinin kalitesi önemli ve gerekli, ama hastanelerin morglu olduğu ve evlere makinelere bağlı olarak da gidilebildiği unutulmamalıdır. 

Bu sebeple dualara  önem verilmeli ve kulların Allah katında dualarıyla değer kazanacakları bilinmelidir:

“ İnananlara de ki: Dua, yalvarma ve ibadetiniz olmasaydı, Rabbim size değer verir miydi? Ve inkârcılara da de ki: Gerçek şu ki siz, Allah’ın mesajını yalan saydınız, artık bu yüzden azap size sarılacak, yakanızı bırakmayacaktır.” (Furkan 25/77)

HER SONUÇTA HAYIR GÖRÜLEBİLİR

  Yapabileceğimiz atılımları yapalım, yapmak kulluk görevimizdir. Ama karşılaşabileceğimiz hiçbir sonucu mutlak şer görmeyelim. Unutmayalım asıl büyük ve ebedi hayat önümüzdedir. Bu hayata zarar vermeyecek oluşumlar doğal görülmelidir, aşırı üzüntüler yaşanmamalıdır:

“Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.
(Allah bunu) elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve Allah’ın size verdiği nimetlerle şımarmayasınız diye açıklamaktadır. Çünkü Allah, kendini beğenip böbürlenen kimseleri sevmez.” ( Hadid 22-23)

Aileye geçmiş olsun diyor, cümlemize ibret oluşturmasını diliyoruz.

ALİ RIZA DEMİRCAN

 

 

Yorumlar
  1. Emel güldal dedi ki:

    Allah razı olsun hocam.lakin bu büyük servetin olayların gidişatını etkilememiş olması sizce normal mi?zenginler hep daha iyi yer,giyinir,gezer, sevişir,eğitilir ve en önemlisi onların çoğu hepimizden uzun yaşar!refah ve ferahlık hisside çabası..