islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5671
EURO
35,0146
ALTIN
2.428,17
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kazakistan Gösteri Yasası Reformunu Kabul Etti

Kazakistan Gösteri Yasası Reformunu Kabul Etti
27 Mayıs 2020 16:34
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Kazakistan Pazartesi meclisten geçen yasayla sıkı kontrol edilen kamu gösterilerinde bazı kısıtlamaları hafifletti, ancak insan hakları grupları ülkedeki bu reformun hala uluslararası standartların altında kaldığını berlittiler. Şimdiye kadar, enerji zengini ülkedeki protestocuların bir miting düzenleyebilmek için valiliğe izin başvurusu yapmaları gerekiyordu ve siyasi gösteriler için valiliklerden izinler neredeyse hiç verilmemekteydi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından yasalaştırılmak üzere imzalanan yeni mevzuata göre, göstericiler protesto için yetkililerin belirlediği alanlardan birinde veya daha fazlasında gerçekleşen bir mitingden önce yine yetkilileri bilgilendirmesi gerekiyor. Ayrıca yabancıların protestolara katılmalarını veya örgütlenmelerini engelledi.

Geçen yıl göreve başladıktan kısa bir süre sonra Tokayev, eski Sovyet cumhuriyeti ülkenin kısıtlayıcı yasalarında reform yapma sözü vermişti. Kazakistan Uluslararası İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Bürosu müdürü Yevgeni Jovtis yeni yasayı eleştirdi. Jovtis, toplanma özgürlüğüne ilişkin uluslararası sözleşmelerin, yalnızca ‘belirlenmiş yerlerde’ toplantı yapılmasından ibaret olmadığını, meclisin tasarıyı geçmesinden sonra toplanma özgürlüklerinin kısıtladığını iddia etti.

BM’in barışçıl toplantı özgürlüğü hakları sözcüleri, yeni yasanın bazı bölümlerinin uluslararası standartlara uygun olmadığından ve bildirim sürecinin fiili durumda onaylanmayabileceğinden yakındılar. Tokayev, selefi Nursultan Nazarbayev’in altındaki yönetim rağmen geçmişine karşı ılımlı bir reformcu olarak imajını geliştiriyor. Nazarbayev, kırk yıl boyunca muhalefet ve basın özgürlüğü konusunda düzenli baskılarla ülkeyi hüküm sürmüş ancak Mart 2019’daki cumhurbaşkanlığından emekli olduktan sonra kişisel olarak Tokayev’i halefi olarak seçmişti. Yine de ülkenin güvenlik konseyinin ve iktidar partisinin güçlü başkanlıkları gibi bazı kilit görevlerini korudu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.