islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

KAZAKİSTAN, RUSYA KARŞITI OLMADIĞINI SÖYLEDİ!

KAZAKİSTAN, RUSYA KARŞITI OLMADIĞINI SÖYLEDİ!
7 Ekim 2023 09:00
A+
A-

Tokayev, Kazakistan’ın Rusya karşıtı olmayacağını belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasın Cömert Tokaya, Kazinform ajansına verdiği röportajda, bazı siyasetçilerin Batı’yla iş birliği yapıp Rusya’dan uzaklaştıkları yönündeki suçlamaları reddetti.

“Kazakistan Rusya karşıtı değil, dünyanın en uzun sınırıyla birleştiğimiz Rusya ile tam iş birliğine sıkı sıkıya bağlıyız. Ticaret ve sosyal ilişkiler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda uzun süredir iş birliği içerisindeyiz” diyerek Almanya Şansölyesi ile yapılan görüşmelerin ardından bu şekilde açıklama yaptı.

Önceki gün Berlin’i ziyaret eden Tokayev, Şansölye Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kazakistan’ın Rusya’ya yönelik yaptırım rejimine uyacağını ve bunların ihlaline izin vermeyeceğini söyledi.

Tokayev aynı zamanda, yaptırım karşıtlığının uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi açısından kesinlikle ters etki yarattığını kaydetti. Kazakistan’ın yaptırıma tabi mal ticareti yapmadığını ve Rusya’ya paralel ithalata katılmadığını vurguladı. Aynı zamanda geleneksel ikili ticaret de büyüyor ve geçen yıl Rusya ile ticaret hacmi 25 milyar dolara ulaştı.

Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın yaptırım kısıtlamalarını dikkate almak zorunda olduğunu ve bu konularda uluslararası kuruluşlarla temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Tokayev, “Bu fırsattan yararlanarak diplomatlara, Rusya ile Ukrayna arasında barış müzakereleri için karşılıklı olarak kabul edilebilir bir temel bulunması yönündeki çağrıma dikkat çekmek istiyorum. Bu durum, dünya ve insanlığın çoğunluğu için felaketle sonuçlanacak ölümcül bir yüzleşmenin tehlikeli noktasına yaklaştığı için kritik önem taşıyor.” diye tamamladı.

Ayrıca Vladimir Putin de yaptırımlar konusuna değindi. Dış baskının Rusya’da yerli üretimin gelişmesi için güçlü bir teşvik haline geldiğini ve ekonomik büyüme oranının tüm tahminleri aştığını belirtti.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230929/kazakhstan-1899351340.html

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.