islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3416
EURO
35,1000
ALTIN
2.310,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Keşmir lideri Eşref Şehrai Hindistan zulmü altında yaşamını yitirdi

Hindistan yönetimindeki Keşmir’in önde gelen özgürlük yanlısı liderlerinden Muhammed Eşref Şehrai, geçen yıl gözaltında olduğu Güney Jammu şehrinde bir hastanede öldü.

Keşmir lideri Eşref Şehrai Hindistan zulmü altında yaşamını yitirdi

Hindistan yönetimindeki Keşmir’in önde gelen özgürlük yanlısı liderlerinden Muhammed Eşref Şehrai, geçen yıl gözaltında olduğu Güney Jammu şehrinde bir hastanede öldü.

Mirat Haber Ajansı

Hindistan yönetimindeki Keşmir’in önde gelen özgürlük yanlısı liderlerinden Muhammed Eşref Şehrai, geçen yıl gözaltında olduğu Güney Jammu şehrinde bir hastanede öldü. 77 yaşındaydı. Jammu’daki Devlet Tıp Fakültesi hastanesinden bir yetkili, COVID-19 raporunun olumsuz olduğunu, ancak solunum stresi geliştirdiğini belirtti. Hindistan, son birkaç haftada rekor korona virüs enfeksiyonlarına ve ölümlerine tanık oldu. Bölgedeki özgürlük yanlısı grupların bir karışımı olan Tüm Taraflar Hurriyat Konferansı (APHC), yetkilileri sağlık durumunu ciddiye almamakla suçladı.

Sehrai, left, was detained under the Public Safety Act (PSA), a law that allows detentions without trial for up to one year [File: Farooq Khan/EPA]

Sehrai, Keşmir’in komşu Pakistan ile birleşmesini savunan Keşmir’deki özgürlük yanlısı bir grup olan Tehreek-e-Hurriyat’ın başkanıydı. Bir yıla kadar mahkemesiz tutuklamalara izin veren bir yasa olan Kamu Güvenliği Yasası (PSA) uyarınca gözaltına alındı. Sehrai, yıllarca ev hapsinde kalan en etkili Keşmir direniş liderlerinden biri olan Syed Ali Geelani’nin uzun süredir milletvekili idi. Sehrai hayatının çoğunu Geelani’nin yakın yardımcısı olarak geçirdi ve dernekleri, İhvan-ül-Muslimeen veya Müslüman Kardeşler’in yerel bir versiyonu olan Cemat-e-İslam’ın bir parçası oldukları 1960’lara dayanıyor. Hindistan, 5 Ağustos 2019’da Himalaya bölgesinin sınırlı özerkliğinin kaldırılmasının ardından büyük baskısının bir parçası olarak önde gelen direniş liderleri de dahil olmak üzere binlerce Keşmirli’yi hapse attı. Hindistan’ın tek Müslüman bölgesi artık doğrudan ülkenin içişleri bakanlığı tarafından yönetiliyor. Hindistan, bölgede yerel genel seçimler yaptığını iddia ediyor, ancak eleştirmenler yerel organların yasama yetkisine sahip olmadığını ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.