islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kıbrıs Rumları Uluslararası Suçlulara Pasaport Satıyor

Kıbrıs Rumları Uluslararası Suçlulara Pasaport Satıyor

Mirat Haber Ajansı

Dünya basınında yayınlanan gizli Kıbrıs hükümeti belgelerinin sızması, düzinelerce üst düzey suçlunun ve ailelerinin 2017’nin sonları ile 2019’un sonları arasındaki iki yılda Güney Kıbrıs rejiminden sözde altın pasaportlar satın aldıklarını ortaya koyuyor. Her biri en az 2,5 milyon dolarlık yatırım değerinde olan ve Avrupa ve Batı ülkelerinde serbest dolaşma hakkı sağlayan bu paralı AB pasaportları, birkaç ülkenin siyasetçileri, devlet teşebbüslerinin yönetim kurulu üyeleri ve eski bir Lübnan Başbakanının kardeşi de dahil pek çok yolsuzluk ve suç zanlısına tahsis edildi. Siyasi olarak PEP olarak bilinen bu şüpheliler, kendileri veya aile üyeleri zamanında bir tür hükümet pozisyonuna sahip olduklarından, uluslararası alanda daha yüksek yolsuzluk riski taşıyan bireyler kategorisi olarak kabul edilmekte. İfşa, Güney Kıbrıs’ın hükümlü suçlulara ve kanun kaçaklarına da pasaport sattığını açıklamasıyla birlikte geldi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi İçişleri Bakanlığı, açıklanan bilgileri gözden geçirdiğini belirten bir açıklama yaparak, son yıllarda yatırım programında önemli değişiklikler yapıldığını ve karmaşa olabileceğini ekledi. Bazıları, belgelerin herhangi bir PEP’in yanlış yaptığını kanıtlamadığını da iddia ediyor. Bununla birlikte, kendi ülkesinde kamuya açık ve çoğu zaman diplomatik bir pozisyona sahip olan birinin neden kendileri veya ailesi için ikinci bir vatandaşlığı gizlice satın almak isteyeceği konusunda ciddi sorular ortaya çıkarmaktadır. Buna ek olarak, bu yetkililerin altın pasaport almanın şartlarından biri olan Kıbrıs ekonomisine en az 2,5 milyon dolar yatırım yapmak için gereken parayı devlet memurluğu maaşıyla nasıl elde ettikleri sorusunu da akla getiriyor. Panama belgeleri skandalı gibi daha önceki benzer durumlara dayanarak, bu yetkililerin ikinci veya hatta üçüncü bir vatandaşlık almayı seçmelerinin nedeni, yıllar içinde yasadışı olarak elde edilen varlıkları korumak ve kendilerini ve ailelerini anavatanındaki cezai suçlamalardan korumaktır. Kıbrıs pasaportu, Avrupa Birliği genelinde ücretsiz seyahat, çalışma ve bankacılığa erişim sağladığından birçok ülkede imrenilen bir pasaport ve programın 2013’te yürülüğe girmesinden bu yana bir güvenlik riski olduğu için defalarca eleştirilmiştir. AB’nin baskısı altında, Kıbrıs, 2019’da kurallarını değiştirdi, ancak 2,5 milyon doları ödemiş olanlar, altın pasaportlarını hala almaktalar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.