islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kırgız Lider Darbe Girişimine Çözüm Arayışında

Kırgız Lider Darbe Girişimine Çözüm Arayışında

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan cumhurbaşkanı, tartışmalı seçimlerden bu yana Orta Asya ülkesini saran kaostan bir çıkış yolu bulmak için parlamentoyla ilk görüşmelerini gerçekleştirdi. Başkan Sooronbay Ceenbekov, ofisinden yapılan açıklamada meclis başkanı Myktybek Abdyldayev ile kendi görevine son verilme olasılığı da dahil her konuda istişare etti. Muhalefet partileri, Pazar günkü seçimlerin kitlesel oy satın alma yoluyla hileli olduğunu ve en az bir ölü ve yüzlerce kişinin yaralandığı protesto ve ayaklanmaların bu yüzden başladığını iddia ediyorlar. Pazartesi günü hapisane basılarak eski cumhurbaşkanı serbest bırakıldı ve oylamanın sonuçları da Salı günü iptal edildi, ancak darbe girişimi ardından taraflar yeni hamle yapmadan bir sessizlik devam ediyor. Perşembe günü itibariyle, darbe yanlısı muhalefet partileri temsilcileri cumhuriyet savcılığını, ulusal güvenlik komitesini ve içişleri bakanlığını hakimiyet altına aldıklarını ve kendilerini desteklediklerini iddia ettiler. Yargı, askeriye ve polis, geleneksel olarak ülkede çok güçlü örgütlenmesi olan ve darbenin ardındaki ana unsurlarından biri olduğuna inanılan FETÖ’nün de en fazla yerleşmiş olduğu noktalar. Ceenbekov’un ofisi, Abdyldayev ile hükümet atamaları da dahil olmak üzere bir dizi konuyu görüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığının açıklaması, Abdyldayev’in yeni meclis başkanı olarak seçildiği Salı günü yapılan olağanüstü parlamento toplantısının sonuçlarını Ceenbekov’un kabul ettiğinin ilk göstergesi oldu. Toplantı, parlamento binasının protestocular tarafından ele geçirilmesi ve muhalefet gruplarının acil durum oturumunu meşru olarak kabul etmeyi reddetmesi nedeniyle bir otelde yapıldı. Abdyldayev’in başkan olarak seçilmesinin yanı sıra popülist Sadyr Japarov’un başbakan adayı olarak seçilmesini de reddettiler.

Rakip gruplar başbakanlığa karşı çıkarken Bişkek’teki taraftar grupları arasındaki çatışmalar devam etti. Şu anki Başbakan Japarov, Kırgızistan’ın en büyük altın madenini işleten şirkete muhalefetiyle tanınan 51 yaşındaki inatçı bir milliyetçi. Pazartesi günü kargaşalı bir kargaşa gecesinde protestocular tarafından rehin alma ve diğer suçlardan 11,5 yıl hapis cezasını çekmekte olduğu hapishaneden, eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve birkaç müttefiki ile birlikte serbest bırakıldı. Japarov, parlamentonun olağanüstü oturumunun ardından, yüzlerce destekçisi başkente akın ederken başbakanlığı üstlendi. Bir parlamento basın sözcüsü, yaklaşık 70 milletvekilinden oluşan Parlamento’nun çoğunluğunun Japarov’a başbakan olarak oy verdiğini söyledi. Japarov ulusalcı söylemi ve Kanada firmasıyla davası nedeniyle yeterince küreselci desteğine sahip değil. Müslüman Türk Orta Asya Cumhuriyeti’nde darbeyi destekleyen muhalefet güçleri aynı zamanda kendi aralarında da bölünmüş durumdalar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.