islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5548
EURO
34,8355
ALTIN
2.431,60
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kırgızistan, Irak’ta militanlardan doğan çocukları geri aldı

Kırgızistan, Irak’ta militanlardan doğan çocukları geri aldı

Kırgızistan devleti DAEŞ gibi aşırılık yanlısı gruplara katılmak için Irak’a giden vatandaşlarının orada doğan 79 çocuğu geri aldı.

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan, Irak’tan düzinelerce çocuğu geri getirdi ve vatandaşlarını ülkesine geri alan son Orta Asya devleti oldu. Bölgeden binlerce kişi Irak ve Suriye’deki aşırılık yanlısı gruplarla savaşmaya gitti. Irak ve Suriye’de Kırgız ebeveynlerden doğan 79 çocuğu taşıyan özel bir uçak, Meerim adlı insani yardım misyonu kapsamında 16 Mart’ta Bişkek’in Manas Havalimanı’na indi. Orta Asya’dan yüzlerce kadın Irak’ta hapishanelerde veya Suriye’nin kuzeydoğusundaki özel kamplarda DEAŞ aşırılık yanlısı grup büyük ölçüde yenilgiye uğratıldığından beri can çekişiyor. Kocalarının çoğunun hapsedildiğine veya öldüğüne inanılıyor. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, ülkesine geri göndermenin Irak’ta tutuklu bulunan çocukların annelerinin rızasıyla ve Kırgızistan’daki akrabaların çocukları yetiştirilmek üzere ailelerine kabul etme taahhüdüyle gerçekleştirildiğini ifade etti. Ayrıca hükümetin çocukların rehabilitasyonunu ve yeniden entegrasyonununu destekleyeceğini açıkladı.

Operasyon, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Kırgızistan Kızılayı’nın desteğiyle gerçekleştirildi. UNICEF temsilcisi Christine Jaulmes yaptığı açıklamada, Kırgız hükümetine çocukları ülkelerine geri gönderdiği ve onlara öncelikle korunmaya muhtaç kurban muamelesi yaptığı için övgüde bulundu. 150’si kadın 800’den fazla Kırgız, bu ülkelerdeki çatışmalar sırasında aşırılık yanlısı gruplara katılmak için Suriye ve Irak’a gitti. Çoğu DAEŞ grubuna katıldı. Kırgızistan, Orta Asya komşuları Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’ı Irak veya Suriye’den bir ülkeye geri gönderme görevini tamamlarken takip ediyor. UNICEF’e göre Suriye ve Irak’taki kamplarda halen en az 60 ülkeden 22.000’den fazla yabancı çocuk var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.