islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Kırgızistan-Özbekistan sınır anlaşmazlığı çözüldü

Kırgızistan ve Özbekistan’ın uzun yıllardır devam eden sınır anlaşmazlığı çözüme kavuştu. Sınırın son halinin çizilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Kırgızistan-Özbekistan sınır anlaşmazlığı çözüldü

Kırgızistan ve Özbekistan’ın uzun yıllardır devam eden sınır anlaşmazlığı çözüme kavuştu. Sınırın son halinin çizilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Mirat Haber Ajansı

Kırgız makamlarına göre, Kırgızistan ve Özbekistan’ın uzun süredir devam eden sınır anlaşmazlığı nihayet çözüldü. Geçen haftanın sonlarında, Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi (SCNS) başkanı Kamçiybek Taşyev, Kırgız-Özbek sınırındaki sorunların yüzde 100 çözüldüğünü ve tek bir ihtilaflı toprak parçası kalmadığını belirtti. Geçen hafta, Taşkent’teki görüşmeler için bir heyete liderlik ettikten sonra Bişkek’e yeni döndü. Bu heyetin ziyareti, Kırgız Devlet Başkanı Sadyr Japarov’un 11-12 Mart’taki Özbekistan’a yaptığı ziyaretin ardından geldi. Sınır meselesi, Japarov’un Özbek Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev’le yaptığı ziyaret sırasında gündeme geldi ve Taşyev’in Başbakan Abdulla Aripov’un liderliğindeki bir grup Özbek yetkiliyle görüştüğü ziyareti sırasında ilerleme kaydedildiği bildirildi. İki taraf, Kırgız-Özbek sınırının son sınırlandırılması ve sınırının çizilmesine ilişkin bir protokol imzaladı. Anlaşma, Kırgızistan’ın daha fazla toprağa sahip olmasıyla birlikte, Özbek’in Kırgız topraklarındaki rezervuarları kullanmaya devam etmesiyle dengelenen bir dizi arazi takası içeriyor.

Özellikle bir rezervuar olan Orto-Tokoi (Kasan-Sai) rezervuarı, onlarca yıldır hararetli tartışmaların merkezinde yer alıyor. 2017 sonbaharında Kırgızistan ve Özbekistan, Bişkek’e kontrolün verildiği ancak her iki ülkenin de girişine izin verildiği rezervuarla ilgili bir anlaşma imzaladı. Özbekistan, bu anlaşmada, sulama suyunun büyük bir kısmına hak kazandı. Görünüşe göre en son anlaşmalar bu düzenlemeyi sürdürüyor ancak Kırgızistan’ı ihtilaflı bölgelerdeki arazi takaslarıyla telafi ediyor. Özbekistan’ın uzun zamandır otoriter cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un 2016’da ölümünün ardından durum düzelmeye başlasa da, son yıllarda sınırda bazı durumlarda ölümcül silahlı çatışmaları içeren çok sayıda olay yaşandı. Karimov’un halefi Shavkat Mirziyoev, Özbekistan’ın komşularıyla bağları geliştirmenin dış politikasının en önemli önceliği olduğunu vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.