islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
ALTIN
2.294,85
BIST
9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kırgızistan: Zhaparov’un Başbakanlığı Onayandı

Kırgızistan: Zhaparov’un Başbakanlığı Onayandı

Mirat Haber Ajansı

Popülist siyasetçi Sadyr Zhaparov, iptal edilen bir seçimin ardından devam eden huzursuzluğu sona erdirmeye çalışan olağanüstü bir oturumda dün Çarşamba günü Kırgızistan parlamentosu tarafından başbakan olarak onaylandı. Kırgız Devlet Başkanı Sooronbai Ceenbekov’un siyasi müttefiklerinin parlamento seçimlerini süpürmesinin ardından Orta Asya ülkesinde siyasi bir kriz ve darbe girişimi patlak vermişti. Muhalefet siyasetçileri ve seçim gözlemcileri, seçimin Ceenbekov taraftarları adına oy satın alınması nedeniyle hileli olduğunu iddia etmişlerdi. İlk seçimlerin sonuçları, başkent Bişkek’te yaşanan şiddetli ayaklanmaların ardından Kırgızistan merkez Seçim Komisyonu tarafından geçersiz ilan edilmişti.

Çarşamba günü ilerleyen saatlerde Jeenbekov, daha önce reddettikten sonra Zhaparov’un başbakanını atayan bir kararname imzaladı. Zhaparov, ilk kez cumartesi günü parlamentonun bir önceki olağanüstü oturumunda başbakan olmak için yeterli çoğunluğu sağladı. Bazı milletvekilleri oylamaya itiraz etti ve ardından Ceenbekov, parlamentodaki bazılarının vekaleten oy kullanması nedeniyle kararı veto etti. O dönemde Ceenbekov, meclis yeter sayısı olmadan bir atamayı imzalamayacağını söyleyerek parlamentoyu ikinci kez oylama yapmaya zorladı. Zhaparov, muhalif olmasına karşın, darbeyi planlayan muhalefetin tümü tarafından desteklenmemekte. Bu şekilde iktidar muhalefeti de ayırmış ve zaman kazanmış oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.