islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5183
EURO
34,7860
ALTIN
2.420,70
BIST
9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kırım’da Tarih Tekerrür mü Edecek

Kırım’da Tarih Tekerrür mü Edecek
24 Ocak 2022 11:15
A+
A-

Rusya ve Ukrayna arasında savaş çanları duyulurken, Kırım’daki çatışma bölgelerinde yaşayan Müslüman nüfus, gelecekten endişeli. Yüzyıllardır sürekli yaşanan olumsuz olayların tekrardan başlasından endişe duyulmakta.

Ukrayna sınırına asker ve mühimmat sevkiyatına devam eden Rusya, bu durumu “rutin hareketlilik” olarak açıklansa da, iki ülke arasında her an sıcak bir çatışmanın başlayabileceğine dair tahminler yoğunlaşıyor. 2014’te Kırım’ı ilhak eden Rusya, Karadeniz’in kuzeyinde tam bir hâkimiyet sağlama konusundaki planlarını hiçbir zaman gizlemiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD ise, Rusya’nın bölgedeki üstünlük kurma konusunda ortak ve tutarlı bir konudan müzdarip.

Ukrayna’da olan çatışma senaryolarında, bölgedeki Müslüman halkların olumsuz etkileneceğini belirten siyasi gözlemciler, Kırım’ın ilhakıyla birlikte bu sürecin çoktan başladığına dikkat etmekte.

YÜZDE 13 MÜSLÜMAN

Hala Kırım’ın nüfusunun yüzde 13’ünü Tatar Müslümanlar kaplıyor. Rusya’nın ele geçirmesinden sonra bir yandan bu nüfusa yönelik baskılar artarken, diğer yandan bölgeye Rusların iskânına da devam etmekte. Kırım’ın sahil kesimlerinde tarihî Müslüman şehirlerinin kimliği ve sosyolojisi böylece değiştirilirken, belli bir plan dâhilinde inşa edilen Rus mimarisi karakterli eserler de bölgenin görünümünü değiştiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.