islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5245
EURO
34,8905
ALTIN
2.435,28
BIST
9.752,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

KİŞİ SEVDİKLERİYLE BERABERDİR

KİŞİ SEVDİKLERİYLE BERABERDİR
13 Nisan 2023 10:00
A+
A-

4.) Enes b.Malik isimli sahâbi gelir, kendi eksikliğini de de dile getirerek şöyle der:

Ya Resûlellah! Ben sizi seviyorum. Sizin çevrenizdeki erdemli insanları da seviyorum ama ben sizin gibi güzel işler yapamıyorum Ne buyurursunuz benim halim nice olur? Peygamberimiz şöyle buyururlar:

“Kişi sevdikleri ile beraberdir” (Buhari Edeb 96)

Sevgili kardeşlerim! Gereğince hayırlar yapamayabiliriz. İmkânlarımız yetersiz olabilir, bilgi kifayetsizliğimiz olabilir, sağlığımız el vermeyebilir ama iyilikleri, güzellikleri, doğrulukları ve erdemli insanları sevebiliriz. Sevmeliyiz de. Çünkü hayırlı amalleri ve güzel insanları sevmek kişinin dünyasına da berekettir, âhiretine saadettir.

Kur’ânın açıklamasına göre âhiret hayatımızda sorgulama faslı başladığı zaman kişi kardeşinden, ana-babasından, eşinden ve evladından kaçacak. Çünkü herkesin derdi kendisine yeter olacak. Böyle bir dönemde birbirlerinden hak talep ederler korkusu ile dostlar da birbirine düşman olacak, ama muttaki kullar birbirlerinin yaranı olacaktır. Onların birlikteliği ahirette de devam edecek. “ Abese, 80/33-37 ; Zuhrufi, 43/67)

Bu sebeple imanlı ve amelli güzel insanları sevelim, erdemli insan olmanın ana yolu iyi insanlara yaklaşıp onlara arkadaş, dost olmaktır. Onlar Allah’ın güzel kulları oldukları için onların bereketi bize sirayet eder ve bizi kuşatır.

Bu hadisi bize rivayet eden sahâbi Enes şöyle diyor: Peygamberimizin verdiği bu cevabı öğrenen kişiler olarak o gün o kadar sevindik ki ancak Müslüman olduğumuz gün o kadar sevinmiştik.

Biz Aziz Peygamberimiz ve onun seçkin sahâbeleri gibi ibadetli, ahlâklı erdemli, fedakâr, feragatkâr olamadık ve olamıyoruz ama onları seviyoruz, diğer güzel insanları da seviyoruz. Sevmeye devam edeceğiz. Düzgün insanlara hem sevgimizle hem de desteğimizle güç kazandıracağız. Kişi sevdikleriyle olacağı için böylece hem dünyamızda hem ahiretimizde kazananlardan olacağız.

Burada şu örneği de verelim: Bakınız kişi oturur televizyonda haberleri izler. Orada bazı kişilerin, ilettiği yardımları görür, zulümlerin yerildiğini izler, içinde bir kıpırdayış olur. O insanlara gıbta eder/özenir, onları yürekten sever. Örneğin bunlar ne güzel insanlardır ta Türkiye’den kalkmışlar şu şu ülkedeki insanlara yardım götürmüşler, kurban götürmüşler, yapılan zulme karşı ayaklanmışlar. İşte bu sevgi, oturduğunuz yerde size cihad sevabı kazandırır.

Güzellikler böyle başlar. Güzellikleri seveceksiniz ki güzel olacaksınız. Doğruya yöneleceksiniz ki doğruluk sizde özelliğe dönüşecek. Sonuçta sevdiklerinizle beraber olacaksınız. Böylece Rabbimizin şu müjdesi zuhur edecek.:

Allah’a ve Onun resûle itaat eden kişilere gelince, bunlar, Allah’ın kendilerine nimet verdikleriyle beraberdirler. Peygamberlerle, hak dostlarıyla, şehitlerle, hayır ve barışı sevenlerle. Ne güzel dosttur bunlar ” (Nisa 4/69)

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.