islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Kitlesel yok oluşlar tekrar ediyor

Kitlesel yok oluşlar tekrar ediyor
Mirat Haber Ajansı

Yeni bir bilimsel araştırma, Dünya’daki yaşamın kitlesel yok oluşlarının düzenli bir zaman tekrarı izlediğini gösteriyor. Aslında, araştırma raporlarına göre, karada yaşayan hayvanların yaygın ölümleri yaklaşık 26 milyon yıllık bir döngüyü izliyor. Yok olanlar arasında amfibiler, sürüngenler, memeliler ve kuşlar var. Çalışma ayrıca, bu kitlesel yok oluşların büyük asteroit etkileri ve lavın yıkıcı volkanik taşmaları ile çakıştığını söyledi. Araştırmanın başyazarı New York Üniversitesi’nden Michael Rampino, küresel kitlesel yok oluşların, görünüşe göre, bazen aynı anda meydana gelen en büyük felaket etkileri ve büyük volkanlardan kaynaklandığını bildirdi. Çalışma, Historical Biology dergisinde yayınlandı.

Galaksideki akışımızdan kaynaklanıyor

Paleontologlar daha önce deniz yaşamının benzer kitlesel yok oluşlarının rastgele olaylar olmadığını keşfetmişlerdi. Türlerin %90’ının kaybolduğu olaylar, 26 milyon yıllık bir döngüde geliyor gibiydi. Asteroit veya kuyruklu yıldız çarpmalarının şimdiye kadar tamamen rastgele olduğu düşünülüyordu. Ancak görünüşe göre öyle değiller ve bunun nedeni gezegenimizin galaksi boyunca olan yörüngesinden kaynaklanıyor. Güneş sistemi, yaklaşık 30 milyon yılda bir Samanyolu galaksimizin kalabalık kısmından geçer. Bu zamanlarda kuyruklu yıldız duşları mümkündür ve Dünya üzerinde büyük etkilere yol açar. Rampino, aslında, karada ve denizde türlerin toplu olarak yok edilmelerinin, son 250 milyon yılın en büyük üç etkisiyle aynı zamanda meydana geldiğinin bilindiğini söyledi.




Çalışma, etkilerin yaygın karanlık ve soğuk, orman yangınları, asit yağmuru ve ozon incelmesi dahil olmak üzere kara ve deniz yaşamını strese sokacak ve potansiyel olarak öldürecek koşullar oluşturabileceğini aktarıyor. Bildiğimiz en felaket asteroit saldırısı, yaklaşık 66 milyon yıl önce dinozorları öldüren asteroit. Ayrıca Dünya’daki türlerin genel olarak %70’ini yok etti. Rampino, şu anki döngüde nerede olduğumuza gelince, bir kuyruklu yıldız çarpması veya volkanik faaliyetten kaynaklanan bir sonraki tahmini kitlesel yok oluştan yaklaşık 20 milyon yıl uzakta olduğumuzu söyledi.

Evrende her şey iç içe

Dünya gezegenimiz güneş sistemi içinde, güneş sistemi Samanyolu galaksisi içinde, Samanyolu galaksisi de Yerel Grup adı verilmiş galaksi kümesi içinde, Yerel Grup galaksi kümesi de Evren’in içinde kendileri için belirlenmiş bir yörüngede dönerek akıp gitmektedir. Bu dönüşlerdeki yakınlaşmalar ve özel durumlar bir etki bırakmaktadır. Etkiler dünya gibi çok küçük bir gezegenin üzerinde muazzam farklar oluşturabilmekte, ya da astroidler gibi küçük gök cisimlerinin hareketlerini bozarak dünyaya çarpmalarına neden olabilmektedir.

Diğer Bilim haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/bilim/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.