islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Suudi Arabistan’da Noel indirimleri

Suudi Arabistan’da Noel indirimleri
Mirat Haber Ajansı

Noel ağaçları ve ışıltılı süs eşyaları Suudi hediyelik eşya dükkânında satılıyor. İslam’ın beşiğinde, bir zamanlar halka açık tüm gayrimüslim ibadetlerinin yasaklandığı düşünülünce akıl almaz bir manzara. Ancak, son yıllarda, yavaş yavaş başkent Riyad’da Noel satışları arttı. Bu durum, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın muhafazakâr Körfez krallığını “açık, ılımlı bir İslam” a doğru yönlendirme sözü vermesinden sonra toplumsal kısıtlamaların gevşemesinin bir işareti olarak gösteriliyor. Üç yıl öncesine kadar bu tür ürünleri Suudi Arabistan’da açıkça satmak neredeyse imkânsızdı. Yıllarca Noel satışları büyük ölçüde gizliydi ve diğer ülkelerden gelen Hıristiyanlar kapalı kapılar ardında veya göçmen yerleşim bölgelerinde kutladılar.

2018’de, Prens Muhammed’in serbestleştirme hamlesinin ortasında, Suudi gümrük yetkilileri Twitter’da Noel ağaçlarının ülkeye girişinin yasak olduğu konusunda uyardı. Bu tweet, internette keskin bir alay konusu oldu. Değişen zamanların bir işareti olarak, Riyad mağaza yöneticileri sadece Noel ürünleri değil, Cadılar Bayramı için kıyafetler de satmaya başladı. Cadılar Bayramı, baş muhafazakarlar tarafından İslam’dan bir sapma olan bir Amerikan geleneği olarak görülüyordu. Arap krallığı uzun zamandır aşırı muhafazakar Vahhabi doktrinini dünyaya ihraç etmekle suçlanırken, diğer dinlerle yakınlaşma için bastırıyor. Hatta son yıllarda Vatikan ile bağlantılı yetkililerin yanı sıra Yahudi liderlere de ev sahipliği yaptı.

Yerel yetkililer, bir zamanlar Yahudileri ve diğer gayrimüslimleri “domuzlar” ve “maymunlar” olarak aşağılamakla tanınan okul kitaplarının, MSB’nin eğitimde aşırıcılıkla mücadele kampanyasının bir parçası olarak gözden geçirildiğini söylüyor. Suudi tahtının varisi, bir zamanlar güçlü olan Emr-i-bil-Maruf Nehyan-il-Münker olarak bilinen dini polisin etkisini de kısıtladı. Şimdi karma müzik konserlerinin, sinemaların ve diğer eğlencelerin yapılmasına izin veriyor, ancak kiliseler hala yasak. Bu nedenle, bu ayın başlarında ABD, Suudi Arabistan’ın dini özgürlük kara listesindeki, ülkeler listesindeki yerini yeniden teyit etti. Listedeki ülkeler, sistematik, süregelen din özgürlüğü ihlallerine karışmak veya bu ihlallere tolerans göstermekle suçlanıyor. Geçen ay, Prens Muhammed Batılı diplomatların bir araya geldiğinde bombalanmasının ardından aşırılık yanlılarına “demir yumruk” ile vurma sözü verdi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.