islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4195
EURO
34,8299
ALTIN
2.430,39
BIST
9.971,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

KIZILDENİZ’DE GERİLİM BÜYÜYOR !

KIZILDENİZ’DE GERİLİM BÜYÜYOR !

Kızıldeniz’de tansiyon düşmüyor. Bu sefer 5 kente hava saldırısı. ABD ve İngiltere’nin Yemen’in beş kentine düzenlediği hava saldırıları, bölgedeki gerginliği bütünüyle tırmandırıyor. Husilere bağlı SABA Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Nasreddin Amir, X hesabından bu saldırılara dair bilgileri paylaştı. Sada, Zimmar, Hudeyde, Taiz ve ayrıca Beyda kentleri, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının hedefi oldu.

Fakat saldırıların detayları henüz tam olarak açıklanmadı. Husiler, Aden Körfezi’nde Amerikan gemisi “Ginco Picardie”ye saldırdıklarını duyurmuştu. Bundan dolayı bu eylem, ABD yönetiminin Husileri “yabancı terör örgütleri” listesine eklemesine yol açtı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Husilerin terör listesine eklenmesini destekledi. Sullivan, Husilerin saldırılarının ABD personelini ve Kızıldeniz’deki ticareti tehlikeye attığını belirtti. Ayrıca ABD ve uluslararası toplum, bu saldırılara ortak tepki verdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husilere karşı saldırı gerçekleştirdi. CENTCOM, Yemen‘de Husilerin kontrolündeki 14 füze rampasını vurdu. Bu füzeler, bölgedeki ticaret gemileri ve ABD Donanması için tehdit oluşturuyordu.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, Husilerin eylemlerini kınadı. Kurilla, masum denizcileri koruma ve bölgedeki ticareti güvence altına alma sözü verdi. ABD saldırıları, Husilerin Amerikan gemisini hedef almasının ardından gerçekleşti.

Kızıldeniz’deki son durum, uluslararası toplumu endişeye  sevk ediyor. Husiler, İsrail’in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirket gemilerine saldırdı. ABD, bu eylemlere karşılık vererek Husilere ait dronları ve füzeleri düşürdü. Husilerin eylemleri, Kızıldeniz’deki ticareti olumsuz etkiledi.

Birçok gemicilik şirketi, güvenlik endişeleri nedeniyle Kızıldeniz’deki faaliyetlerini durdurdu. ABD, “Refah Muhafızı Operasyonu” adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu güç, Kızıldeniz’deki güvenliği sağlamayı amaçlıyor.

ABD helikopterleri de Husilere ait sürat teknelerini hedef aldı. Husiler, Kızıldeniz’deki ABD gemisine saldırı düzenlediklerini açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Husilerin saldırılarını sonlandırmayı talep eden bir kararı kabul etti.

Süveyş Kanalı üzerinden yapılan küresel ticaret, Kızıldeniz’deki güvenlik sorunlarından etkilenebilir. Bu durum, dünya genelinde ekonomik ve lojistik sorunlara yol açabilir. Bölgedeki güvenlik ve istikrar için uluslararası çabaların artırılması gerekiyor. Husilerin ve ABD’nin eylemleri, Kızıldeniz’deki dengeyi belirleyecek önemli faktörler olarak ortaya çıkıyor.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE