islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kongre’den Uygurlar Adına Çin’e Müeyyide Kararı

Kongre’den Uygurlar Adına Çin’e Müeyyide Kararı
30 Mayıs 2020 12:48
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

ABD Temsilciler Meclisi, Uygur Müslümanlarının ezilmesinden sorumlu olduğu düşünülen Çinli yetkililere yaptırım çağrısında bulunan mevzuatı büyük ölçüde tamamladı ve onayladı. Tasarı, Beyaz Saray’a gönderildi. Bunun ardından Başkan Donald Trump tarafından ya veto edilecek ya da onaylanıp yürürlüğe girecek. Uygur İnsan Hakları Yasası Çarşamba günü 413 evet’e karşı tek bir olumsuz oyla kabul edildi ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kongre’ye kendi yönetimlerinin son aypılan Çin ihlallerinin ardından artık Hong Kong’u Çin’den özerk olarak göremeyeceklerini bildirmesinden saatler sonra geldi. Tasarıda Çin’in Sincan eyaletindeki Uygurların ve diğer Müslüman grupların baskı altına alınmasından sorumlu olanlara karşı kişisel yaptırımlar yapılması yönünde çağrıda bulunuluyor. Birleşmiş Milletler kamplarda bir milyondan fazla Müslüman’ın gözaltına alındığını tahmin ediyor. Çin’in güçlü Politbüro üyesi olan Komünist Parti sekreteri Çen Kuanguo’yu onlara karşı “ağır insan hakları ihlallerinden” sorumlu tutuyor. Demokratlar ve cumhuriyetçiler Çin’i “devlet destekli kültürel soykırım” ile suçladıkları için mesaj her iki büyük partinin de desteğini aldı.

Pekin, Çin Komünist Partisinin Çinlilerin gördüklerine uymadığı için bütün bir kültürü tamamen yok edeceklerini söyledi. Kongre ve Senato’daki oybirliğiyle verilen destek, Trump’a Çin’e insan hakları yaptırımları uygulama yönünde baskı yapıyor. Trump’ın Kongre’deki diğer cumhurbaşkanları tasarıyı imzalamayı beklediklerini söylese de, Beyaz Saray henüz bunu yapıp yapmayacağını belirtmedi. Trump ve Pekin hükümeti arasındaki ilişkiler, Trump’ın Pekin’i koronavirüs pandemisini kötüleştirdiği için suçladığı son haftalarda giderek gerginleşti. Uygur eylemciler tasarının geçişini memnuniyetle karşıladılar. Çin kötü muamele suçlamasını reddediyor ve kampların mesleki eğitim verdiğini iddia ediyor. Bu gelişmelerin Uygur haklarına saygıdan çok ABD’nin Çin’i zor duruma düşürme çabası gösterilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.