islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Korona Kabusu: Şehirlerin Kanalizasyonları Tıkanırsa

Korona Kabusu: Şehirlerin Kanalizasyonları Tıkanırsa
20 Nisan 2020 18:21
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

İstanbul, Kahire, Cakarta, Karaçi, Tahran, Lagos, Dakka gibi Müslüman ülkelerin megakentleri yer altında beklenmeyen bir tehlikenin gölgesi altında. COVID-19 pandemisi sırasında tuvalet kağıdı istiflenmesinin, virüs temasında mikropları silmek için, şüpheli cisimleri tutmak için muazzam bir kağıt kullanımının, ya da hastalığın artmasıyla semptomlar arasında olan ishalin yaygınlaşmasının istenmeyen sonuçları arasında, atık su yöneticilerinin olası tıkanmalar ve taşmalar için hazırlanmakta, atık su acil eylem planları tartışılmakta.

Krizin başlarında kağıtlar istiflenirken ya da sokağa çıkma yasaklarında kötü planlama sonucu eksikler çıkınca bazıları alternatif kağıtlara başvurdular. Kağıt havlular, yüz mendilleri, hatta ince maskeler, kolonyalı mendiller giysi artıklar kullanıldı ve sifonlar çekilerek bunlar aslında sadece çabuk dağılan ürünleri barındıracak şekilde tasarlanmış kanalizasyon sistemlerine atıldı. Bunlar apartmanların borularını tıkamasa da yavaş yavaş kanalizasyon borularında birikmekte. Bu, atık su çalışanları için ek baş ağrıları oluştururken, evlerde ve iş yerlerindeki kanalizasyon taşmalarının üstesinden gelmek daha da kötü olabilir. Taşmalar ve boru patlamaları durumlarının atık suların akarsulara dökülmesine ve çevre sorunlarına neden olması da mümkündür. Kanalizasyonlarda Korona virüsünün bulunması göz önüne alındığında bunun salgını artırması da mümkün görülmekte.

Ev sahipleri, biyolojik olarak parçalanamayan ürünlerin birikmesi nedeniyle kendi borularının hasar görmesi bazen şehir şebekelerinin tıkanmasından bile daha riskli olabilir. Zaten hizmet sektörünün çok zor bulunduğu bu süre boyunca, sıhhi tesisat ustası bulmak çok zor olabilir. Müslüman dünyada su ile temizlenme, kuru temizlenen Batı’ya göre bir avantaj da olsa, kanalizasyonların mühendisliğinde olası sorunlar yine de ciddi bir tehlike olduğunu göstermekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.