islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5156
EURO
34,5688
ALTIN
2.492,22
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Korona Salgını Müslüman Ülkelerde Etkisini Artırıyor

Korona Salgını Müslüman Ülkelerde Etkisini Artırıyor
24 Nisan 2020 19:00
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Salgının başından bu yana dünya Korona virüs hastalık sayılarının yaklaşık yüzde onunu tutan Müslüman çoğunluklu 53 ülkedeki durum yine aynı oranlarda dünyadaki hızlı artışla aynı şekilde ilerlemekte. Vaka sayısı bu ülkelerde 266 bini aşarak dünyadaki 2 milyon 660 binlik sayının onda biri oranında ilerledi.

Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü hiç vaka bildirilmeyen Tacikistan ve Türkmenistan’daki durumları incelemek üzere bu ülkelere birer tetkik heyeti göndereceğini açıkladı. Her iki Orta Asya ülkesi de katı devlet baskısı altında serbest bilgilerin paylaşılmadığı ülkeler. Diğer yandan Korona vakalarının Müslüman dünyanın nüfus oranının çok altında olmasının bir nedeni olarak bu ülkelerdeki çok düşük test oranları gösterilmekte.

İran’da daha önce çok yüksek oranlara çıkmasına ve 80 binin üstünde olmasına karşın aktif vaka sayısının 20 binin altında bulunması ülkede dükkanların yer yer açılması ve ticaretin geri gelmesini mümkün kıldı. Ancak ülke yeniden kabusun geri gelmesinden endişeli.

Türkiye’de çok büyük hızla artan vaka sayısına karşın ülkedeki sağlık sisteminin görecel olarak hazır olması sayesinde ölümleri diğer ülkelere göre daha az bir oranda tutmayı başardı. Ancak Türkiye yüz bin seviyesini geçtiği için hem Müslüman dünyanın hem de Asya kıtasının şu an için en ağır darbe gören ülkesi.

Toplam 650 milyon nüfusa sahip üç Müslüman Asya ülkesi Pakistan, Bangladeş ve Endonezya’da hastalık çok hızlı ilerlemekte. Şu anda bu sayılar 4-11 bin arasında olmasına rağmen bu ülkelerde test sayıları çok düşük ve gerçek rakamları ifade etmiyor. Oranlara bakıldığında ortalama olarak 10 bin kişilik bir kentte sadece tek bir kişiye test yapılmış durumda. Dahası yaklaşan Ramazan ayında halkın durumun ciidyetini kavramaması nedeniyle cemaat ibadetleri yoluyla virüsün yayılmasından korkulmakta.

Diğer bir korku da İstanbul ve Tahran’da olduğu gibi diğer 10 milyon üzeri nüfuslu Müslüman ülke megakentleri Cakarta, Dakka, Karaçi, Lahor, Kahire, Lagos’ta da virüsün yaygınlaşması halinde sağlık sistemlerininbuna yetişemeyeceğinden korkulması. Sekiz megakentte 150 milyonun üzerinde nüfus yaşamakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.