islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
ALTIN
2.294,85
BIST
9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kosova Cumhurbaşkanı Lahey’de yargılanmak üzere istifa etti

Kosova Cumhurbaşkanı Lahey’de yargılanmak üzere istifa etti

Mirat Haber Ajansı

Kosova’nın bağımsızlık savaşı sırasında lider olan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Lahey’deki özel bir mahkemede savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili suçlamalarla karşı karşıya kalıp yargıyla mücadele etmek için görevinden istifa etti. Taçi istifasını dün düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Kosova cumhurbaşkanlığının bütünlüğünü korumak için bu adımı attığını bildiren eski savaş kahramanı, en yakın müttefiki ve Demokrat Parti genel başkanı Kadri Veseli’nin ardından istifasını ilan etti ve suçlandığını ve derhal istifa ettiğini yargılamak için Lahey’e gideceğini söyledi. Haziran ayında ortaya çıkan bir iddianame taslağına göre, Taçi, Veseli ve diğerleri, aralarında siyasi muhalifler de bulunan Kosovalı Arnavut, Sırp, Roman ve diğer etnik kökenlerin bilinen yüzlerce kurbanına yaklaşık 100 cinayet ve başka zulüm işledilkleri iddia ediliyor.

Perşembe günü erken saatlerde, kıdemli Kosovalı siyasetçi ve Kosova Kurtuluş Ordusu eski sözcüsü Yakup Krasniki tutuklanarak Lahey’e gönderildi. Özel inceleme mahkemesi Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) gerillalarının 1998 ile 1999 yılları arasındaki savaş sırasında işlediği iddia edilen ve Kosova’nın 10 yıl sonra Sırbistan’dan bağımsızlığını kazanmasına yol açan suçları ele almak üzere 2015 yılında Lahey’de kuruldu. Lahey mahkemesi yine Kosova yasalarına tabi, ancak kadrosunda uluslararası yargıçlar ve savcılar bulunmakta. Sırbistan’ın eski Yugoslav Özerk Eyaletine yönelik saldırısı, ancak Sırbistan’ın NATO önderliğindeki hava saldırıları 10.000’den fazla kişinin ölümüne ve 1.641 kişinin açıklanmamasından sonra sona ermişti. Sırbistan, Kosova’nın 2008’deki bağımsızlık ilanını tanımıyor. Sırbistan ve Kosova, ilişkileri normalleştirmek ve AB üyeliğinin kapısını açmak amacıyla 2011 yılından beri Avrupa Birliği ile müzakerelerde bulunuyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.