islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5120
EURO
34,9490
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kosova, Kudüs’te İsrail büyükelçiliği açtı

Kosova, Kudüs’te İsrail büyükelçiliği açtı

Kosova Başbakanı Aydullah Hoti’nin eski ABD başkanı Trump ile görüşmesi sırasında yapılan anlaşma sonucu Kosova’nın İsrail büyükelçiliği Kudüs’e taşınma kararı alınmıştı. Bu karar Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada gerçekleştiği, duyuruldu.

Mirat Haber Ajansı

Kosova, Kudüs’te İsrail büyükelçiliğini resmen açtığını duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde statüsü olan tartışmalı şehirde büyükelçilik kuran ilk Avrupa ülkesi oldu. Filistinliler, 1967 savaşında İsrail tarafından ele geçirilen Doğu Kudüs’ü gelecekteki bir devletin başkenti olarak işgal ettiklerini iddia ediyorlar. Uluslararası toplum, İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhakını tanımıyor ve şehre yönelik birbiriyle yarışan iddiaların müzakerelerle çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Diğer uluslararası büyükelçilikler Tel Aviv’de. Dışişleri bakanlığından dün yapılan açıklamada, hareketin 1 Şubat’ta İsrail ile diplomatik ilişkiler kurulması ve Eylül ayında Beyaz Saray’da düzenlenen Kosova-Sırbistan zirvesi sonrasında yapıldığı belirtildi. Açıklamada, merkezi Kudüs’te bulunan İsrail Devleti Büyükelçiliğinin resmen açıldığı belirtildi.

Kosova, Kudüs’te büyükelçiliğini kurarken ABD ve Guatemala’yı takip ediyor. Kosova’nın kararı, giden Başbakan Avdullah Hoti’nin Eylül ayında Beyaz Saray’da dönemin Cumhurbaşkanı Donald Trump ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’le görüşmesi sırasında alındı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’deki Kosova Büyükelçiliğine plaketlerin ve devlet bayrağının konmasının, Kosova Hükümeti’nin Kudüs’e diplomatik misyon kurma sözüne uyma taahhüdünü yansıttığı belirtildi. Kosova’nın İsrail Sorumlusu Ines Demiri, bunu gerçekten gururlu ve tarihi bir an olarak nitelendirdi. Hareket, İsrail’in Kosova’yı tanıması karşılığında gerçekleşti. Bu, Priştine’nin 1990’larda Sırbistan ile bir savaşın ardından 2008’de ilan ettiği bağımsızlığın tam olarak küresel olarak tanınması çabaları açısından büyük bir zaferdi. Sırbistan, eski eyaletinin bağımsızlığını tanımayı reddetti, bu nedenle Kosova şu anda Batı dünyasının büyük bir kısmı tarafından tanınırken, Belgrad’ın kilit müttefikleri Rusya ve Çin tarafından reddedilmesi onu Birleşmiş Milletler’in dışında bıraktı. İsrail, Kosova ile diplomatik bağlar kurduğu geçen aya kadar bir başka kilit noktaydı. Karşılığında Kosova, Kudüs’ü Yahudi devletinin başkenti olarak tanıdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.