islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5975
EURO
35,0012
ALTIN
2.451,45
BIST
9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Kremlin İktisat Hareketini(mi) Takip Ediyor!?

Kremlin İktisat Hareketini(mi) Takip Ediyor!?
13 Nisan 2022 10:00
A+
A-

Kremlin ve Putin İktisat Hareketi’ni Takip Ediyor olabilir…

Rusya 300 milyar dolar civarındaki döviz rezervini ve alacaklarını “şimdilik” batılı ülkelerde bırakıp Ukrayna’ya savaş açtı.
Batı ise savaş sebebiyle Rusya’nın bu paralarına el koydu.

Peki öyleyse Putin ve Rusya batının oyununa gelen bir çaylak mı?

Aksine durum hiçte öyle değil!
Rusya/Putin, tüm dünyayı ekonomik olarak kasıp kavuran Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) hilesi ile karşılıksız olarak ürettiği paralar üzerinde oturan küresel finans elit batının, kağıttan kalelerini ve tahtını ateşe verdi gibi görünüyor.

Putin savaş başlatmadan önce yurt dışındaki tüm altın rezervlerini Rusya’ya taşıdı.

Putin en akıllıca hamle olarak, yurt dışındaki tüm altın rezervlerini Rusya’ya taşıdı.
Sonrasında da Rubleyi altına endeksledi.
Bunu yaparken de 300 Milyar dolar gibi bir meblağı, yani Rusya’nın 6 ayda enerji satarak batıdan aldığı karşılıksız kağıtları sahibine yani batılı küresel finans elitlerine “şimdilik” kaydıyla bıraktı.

Peki neden bu kadar büyük bir meblağı “şimdilik” bırakmış gibi görünüyor?

Bunu da diğer ülkelere; ‘bakın bu haydutlar her an varlıklarınıza çökebilirler’ demek için tabii ki.

Batıya da; “Madem hem size sattığım enerjinin parasını ödemek yerine hemde uluslararası bankalarda bulunan döviz rezerv hesaplarıma el koyuyorsun, bizde bundan sonra size enerjiyi yani doğalgazı Ruble ile satacağız. Beni çıkardığınız uluslararası para transfer sistemi olan SWIFT sistemini de tanımayız. Şimdilik bölgesel de olsa uluslararası para transfer sistemi olan SPFS kurduk ve işlemlere başladık. İlgi ve alakanın arttığını da göreceksiniz. Bundan sonra kendi ayağınızla Rus Merkez Bankasına gelerek benim belirlediğim fiyatlar üzerinden önce Ruble satın alacaksınız, sonra da ihtiyacınız olan petrol ve doğalgaz alımını yapabileceksiniz. Çok kısa bir süre sonra da rezerv para olan doların hakimiyetinin zarar göreceğini göreceksiniz…” demek istedi.

Peki yaptı mı?

Elbette yaptı!

Böylelikle de Rus Rublesi savaşa rağmen %50 değer kazandı.
Dolarında dünya hakimiyeti ve değeri düştü.
Kısa vadede Rusya olumsuz etkilenecek gibi görülse de orta ve uzun vadenin kazananı olacağını şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tabi bu arada, Rusya’dan sonra İran da petrolünü ulusal para birimiyle satmaya karar verdi. Bu da doların beline bir kazma sapı daha vuruluyor demektir.

Peki öyleyse Putin Rubleyi altına endeksleme hamlesini nasıl bulmuş olabilir?

Cevabı gayet basit…

Türkiye’yi devamlı yakın takip eden Putin ve Kremlin, uzun bir süredir Türkiye’deki yüksek enflasyon ve faizinde ana sebebi olan Borca Dayalı Para Kredi Sistemi’ni (BDPS) yenmenin anahtarı olarak geçmişten günümüze kadar defalarca; “TL’yi altına endeksleyin…” önerisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a raporlar ve dosyalar hazırlayarak sunan, İktisat Hareketi’nin de kurucusu ve başkanı olan Prof. Dr. Mete GÜNDOĞAN’ı yakinen takip ediyorlar diye düşünüyorum.

Putin ve Kremlin bir sonraki hamlesinde İktisat Hareketi’nin hangi çözüm önerilerini hayata geçirebilir?

Bunu izleyip göreceğiz…

Takip etmekle kalmayıp ve çözüm önerilerini de uygulamaya koyanlar kazanır.

Bizden söylemesi…

Sadi Özgül

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.