islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5151
EURO
34,7963
ALTIN
2.423,76
BIST
9.754,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kültür Bakanlığı ve Kitap Kampanyası

Kültür Bakanlığı ve Kitap Kampanyası

Pandemi sebebiyle, birinci derecede Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığımızı sahada faal bir şekilde gördük. Sağlık Bakanlığımızın pandemi krizini yönetmede ki mahareti, dost düşman herkesin taktirini kazanmış durumda. Milli Eğitim Bakanlığımızın da kısa bir süre içinde organize olması ve uzaktan eğitim sistemine geçmesi, başarılı bir adım olarak tarihe geçti.

Corona virüsünün bütün dünyayı sarması, yerkürede yaşayan bütün insanlığı tedirgin ediyor. Zaten onun içindir ki Dünya Sağlık örgütü bu salgını pandemi ilan etti.

Ben şahsım adına, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlığımız gibi, Kültür Bakanlığımızı da aktif bir şekilde sahada görmek isterdim. İnsanlara evde kalmayı salık verdiğimiz bugünler de Kültür bakanlığımızın da büyük bir projeye imza atması noktasında geç olmadığı kanatindeyim.

Her zaman dile getirmeye çalıştığımız gibi, ilk emri “oku” olan bir dinin mensupları olarak, maalesef okumayan bir topluma sahibiz. Oysa bir toplumun, hayatını idame ettirebilmesi için ekmek, su vr gıdaya ne kadar ihtiyacı var ise, manevi manada da kültürüne o derece ihtiyacı vardır.

Kültürün Tanımı

Kültür terimi, latince Colere fiilinden türemiş Cultura’dan gelir. Ekip biçmek anlamına gelir. Aslında kültürün kelime anlamından yola çıkarsak, insanın toprağı ekip biçmediği zaman aç kalacağı muhakkaktır. Kültürü “insan zekâsının oluşumu ve gelişimi” olarak tanımlar Voltaire. İnsan ekip biçmediği zaman nasıl aç kalıyorsa; okumadığı, düşünmediği ve zekasının oluşumunu ve gelişimini okuyarak desteklemediği zaman da manevi manada aç kalır ve maalesef yine manevi manada beyin ölümü gerçekleşmiş olur. Bu manada beyin ölümü gerçekleşmiş toplumların da batmaya ve yok olmaya mahküm olduğunu, zannediyorum ki söylemeye bile gerek yok.

Kitap okuma kampanyası

Pandemi sebebiyle çoğunluğumuz, evlerimize kapanmış durumdayız.  İnsanlarımızı corona virüsünden korumak adına alınan bu karar, her ne kadar olumlu gözükse de evde kalan insanlarımızı, televizyon ve İnternet ortamına mahküm etmek, kültürel manada onları katletmek gibi algılanmalıdır. Diğer taraftan ise, uzun süre evde kalan insanlarımızın ruhsal bunalımlara gireceği, uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. O zaman yapılması gereken tek şey, insanların evde kaldığı sürece bu zamanı, kaliteli geçirebilmelerini sağlamak olmalıdır. Bu kaliteli zamanda, ancak ve ancak kitap okuyarak elde edilebilir.

İşte bu noktada Kültür Bakanlığımızın, pandemi nedeniyle insanlarımızın evde oldukları bu zaman diliminde devereye girmesi ve “Kitap okuma kampanyası” düzenlemesi isabetli olacaktır.

-“İnsanlar hatta devletler corona virüsü ile uğraşırken bu da nesi?”

-“Her insan bu kampanyayı kendi evinde düzenleyebilir.”

-“Her işimiz bitti de böyle günlerde iş kitap okumaya mı kaldı?”

Diyenlere aldırış etmeden, “kitap okuma kampanyası” düzenleyerek pandemiyi fırsata çevirmek, Kültür bakanlığımıza düşüyor.

Başta, yüce kitabımız Kuranı-ı Kerim ve meali olmak üzere, Peygamberimiz (sav)’in hayatını anlatan kitaplar, isteyen vatandaşlarımıza gönderilmeli, Ülke olarak büyük bir okuma kampanyasına imza atarken, pandemi de fırsata çevrilmelidir.

Her ne kadar bazı belediyeler, birçok kitabı internet ağı vasıtasıyla hizmete sunmuş olsa da kitabın kokusunu duymak ve hissetmek; pandemi sonrası ruhsal bunalıma maruz kalacak insanlarımıza iyi gelir kanaatideyim. Hele ki bu koku, Kuran ve Peygamberimiz (sav)’in kokusu olursa…

Değerli Dostlar!

Kendi kültürünü bilmeyen ve sağlam temeller üzerine oturtamayan fertlerden oluşan toplumlar, hodgam toplumlardır ve yığın psikolojisiyle hareket ederler. Kendini yığın haline getiren bir millet de payidar olamaz. İnsanlar okuyarak, zekâsının gelişimini sağladığı müddetçe kültürünü özümser ve bencil yaşamı da terk eder.

***

Üstad Cemil Meriç, yazarı tanımlarken, “içinden gelen sesi olduğu gibi haykırandır” diyor. Pandemi sebebiyle evlerde kalmak zorunda kaldığımız bu günlerde, hele ki Ramazanı Şerifin eşiğinde bulunduğumuz bu saatlerde, içimden gelen “Kitap okuma kampanyası” sesini, elimden geldiğince kelimeler ile ifade etmeye çalıştım.

Ben kendi evimde bu kampanyayı başlattım ve çok ama çok memnunum.

Selam, saygı ve muhabbetlerimle…

Şaban DOĞAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.