Gündem

Kur Korumalı Mevduat 150 Milyara Yaklaştı!

Kur korumalı hesaplarda biriken para miktarı 150 milyar liraya yaklaştı. Önceki akşam itibariyle 147 milyar lirayı bulan rakamın dünkü girişle birlikte 150 milyar liraya yaklaştığı ifade edildi. Hazine Bakanlığı, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’na ilişkin merak edilen soru ve cevapları ile ne kadar getiri elde edileceğine ilişkin örnek senaryoları derledi.

Dövizdeki köpüğü almak için devreye alınan kur korumalı hesapta yaklaşık bir ay geride kaldı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ta biriken para miktarı 150 milyar liraya yaklaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre önceki akyam 147 milyarı bulan kur korumalı hesaplardaki para miktarının dünkü işlemlerle birlikte 150 milyar lirayı bulduğu ifade edildi.

MERAK EDİLEN SORULAR CEVAP BULDU 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Kur Korumalı TL Mevduat” hesabı uygulamasına ilişkin merak edilen soru ve yanıtları ile yararlanıcıların ne kadar getiri elde edeceğine ilişkin örnek senaryoları derledi. Bakanlığın internet sitesinde yer alan “10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı” başlıklı yazıda, kimlerin başvurabileceği, dikkate alınacak kurların ne zaman ilan edildiği, hangi kurların esas alınacağı ve hesabın açılması/kapatılması gibi uygulamalara ilişkin bilgiler yer aldı.

BİRDEN FAZLA BANKADA KKH HESAP AÇILABİLİR Mİ? 
– Yararlanıcı, birden fazla bankada KKH kapsamında hesap açabilir mi? Birden fazla hesap açabilirse farklı vadelerde, tutarlarda ve para birimlerinde mevduat yatırabilir mi?

Yararlanıcının birden fazla bankada hesap açmasının önünde bir engel bulunmuyor. KKH, farklı vadelerde (3, 6, 9, 12 ay), tutarlarda ve para birimlerinde (USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY) de olabilecek.

– Müşterek hesap açılıp/açılmaması durumu ve açılması durumunda uygulanacak kriterler neler?

Müşterek hesap açmak isteyen paydaşların, kur korumalı hesap açmak için gerekli kriterleri sağlaması durumunda müşterek olarak da hesap açabilmesi öngörülüyor.

KIRIK VADE UYGULAMASI YOK
– 3, 6, 9 ay ve 1 yıl olarak belirlenen vadelerinin bu vadeye tekabül edecek şekilde kırık vade olarak belirlenmesi mümkün mü?

Bu hesaplar 3, 6, 9 ay ve 1 yıl olarak açılabilmektedir. Vade sonunun iş günü dışında bir güne denk gelmesi durumunda takip eden ilk iş günü vade sonu tarihi olarak kabul edilebilir. Bunun dışında kırık vade uygulaması öngörülmüyor.

– Yararlanıcı, açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa aynı kişiye yeniden hesap açılabilir mi?

Yararlanıcı, açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa yeniden hesap açmasının önünde bir engel bulunmuyor.

– Kur Korumalı Hesabı (KKH) kimler açabilir? Hesap sahibinin ‘yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olması’ gerekmektedir.

 

 

Recent Posts

  • Gündem

SADULLAH AYDIN: ÖLÜMÜ UNUTAN GENÇLİK DİNİ DEĞERLERDEN UZAKLAŞTI

Yazar Sadullah Aydın’ın Rağbet Yayınları arasında çıkan son romanı “Prens ve Ölüm” kitabı hakkında konuştuk.…

10 dakika ago
  • Makale

KURANI KERİMDE TERÖR’ÜN TANIMI

Sosyologlar, düşünürler, devletler ve devletin istihbarat birimleri terör kelimesinin bir çok tanımı yapmıştır. Ancak Kuranda…

39 dakika ago
  • Makale

Siyasal Travmalar ve Sorgulama

Çözüm arayışları için, toplumların çöküşünde birçok şeyin eş zamanlı sorgulanması gerekirken, biz önceliğin eğitim olduğunu…

1 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR II

İsraf Nedir? Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını…

1 saat ago
  • Makale

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR’AN’DAKİ DELİLLERİ (1)

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR'AN'DAKİ DELİLLERİ (1) "Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O…

1 saat ago
  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

20 saat ago