islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5825
EURO
34,8367
ALTIN
2.417,68
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Kur’ân’da Neler Var? XI / DEVLET YÖNETİMİ

Kur’ân’da Neler Var? XI / DEVLET YÖNETİMİ
26 Nisan 2022 12:00
A+
A-

28. Kur’ân’da seçim yolu ile yönetime gelecek imanlı, erdemli ve liyakatli insanların vahiy, ortak akıl ve ilmi veriler ışığında, belirlenecek süre için yönetimde bulunacakları, geleceği de kuşatan çerçevesi belirli muhteşem bir yönetim sistemi kurulmaktadır.

Bunun için Kur’ân, yönetimde erkek veya kadın hiçbir kişiye, aileye ve kuruma ayrıcalık tanımamaktadır. Şeçim olarak algılayabileceğimiz Şüra’yı, adayları belirlemede adaleti ve seçimde liyakatlileri işaret etmektedir. (Şûra 38; Nisa 58)

Erken ve kadın müminlerin birbirlerini temsil ve hukuken tasarrufa yetkili olduğu açıklanmakta, adayların İslam’ı bilen, onun yasalarına inanan, başta namaz ve zekat olmak üzere İslami çizgide yaşayanlar olması gerektiğine açıklık getirilmektedir. (Tevbe 71; Enfal 73)

Daha da önemlisi yönetime esas olacak yasaların Kur’ân olması gereğine vurgular yapılmaktadır. Kur’ânî yasaların açıklık getirmediği konularda danışma ve dayanışmaya gidilerek insan aklı ve biliminin öncelenmesi öğütlenmektedir. (Casiye 18, Nisa 83, 105)

Yöneticilere Şartlı İtaat

29. Kur’ân’da, Allah’ın yasalarına ve Hz Muhammed’in örnek uygulamalarına bağlı kalacak yöneticilere ilkeler düzeyinde itaat edilmesi emredilmektedir. İhtilafların Kur’ân’a ve Sünnet’e yönelişle ve ortak akıl ve ilimle çözümlenmesini istenmektedir. (Nisa 59)

Marûfa yani İslam Dini’ne, ortak akla ve kesin bilimsel verilere aykırı olan işlemlerde yöneticilere itaat edilemeyeceğine işaret buyrulmaktadır. (Mümtahine 12; Nur 51)

Devam edecek…

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.