islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5994
EURO
34,8008
ALTIN
2.504,12
BIST
9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kuruluş – Diriliş ve Uyanış dizileri zarar da veriyor mu?

Kuruluş – Diriliş ve Uyanış dizileri zarar da veriyor mu?
Ali Rıza DEMİRCAN

Suizan haramdır. Aksi sabit oluncaya kadar her söz, davranış, iş ve ilişki de meşrudur, saygıdeğerdir. Ülkemiz şartlarında çekilen Diriliş ve Uyanış dizilerinin insanımıza tarih sevgisi, geleceğe yönelik sabır, güven ve ümit aşılamak gibi amaçlarla hazırlandığını söyleyebiliriz. Ancak niyetler halis olsa da kaş yaparken göz de çıkarılabiliyor.

Maalesef reyting kaygıları da yanılgılara düşürüyor. İyi niyetli eleştiriler yapılmazsa hatalar derinleşebilir. Diziler fayda yerine zarar da verebilir.

Bu dizileri, tarihçi olmadığım için gerçekliği ve sanat eleştirmeni olmadığım için de dizi tekniği yönünden ele alamam. Ancak İslâm’ı ana hatlarıyla bilen bir hoca ve izleyici gözüyle değerlendirme yapabilirim ve öyle yapacağım.

Güzellik Kaynağı Hadis

Eleştirilerimize temel olacak bir hadisle başlayalım. Peygamberimiz İslâm’ı özetlercesine şöyle buyurur:

Allah her şeyin ihsan üzere güzel yapılmasını emretmiştir. Bu sebeple öldürürken güzelce öldürünüz. Hayvanınızı keserken de güzelce kesiniz. Bunun için kesim yapacak kişi bıçağını iyice bilesin de hayvanının acısını hafifletsin.” (Tİrmizi Diyat 14)

İtiraf edeyim hadisin “öldürürken güzelce öldürünüz” bölümünü son dönemlere kadar anlayamamıştım.

Güzelce Öldürme

Her şeyi güzel yapalım tamam da öldürmenin estetiği olur mu? İslâm’ı hayat düzeni edinirseniz olur.

İslâm, zulme uğranılması ve savaş açılması durumunda savaşı onaylar. Yapılacak savaşta şehid olma gibi öldürme de doğaldır.

Allah’a ve âhiret hayatına iman ediliyorsa öldürülme de, öldürme de silahlı cihaddır, sevap kazandıracak ve Cennet kapılarını açacak ibadettir.

Ne var ki Rabbimiz savaş açan mütecavizlere savaş açılmasını emrederken aşırı gidilmemesini de emir buyurmaktadır:

Allah’ın koyduğu ölçülere göre ve Onun rızasını gözeterek sizinle savaşanlarla siz de savaşın. Ama aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez. “ (Bakara 2/190)

Aşırı gitmek kadınları, çocukları ve fiilen savaşmayanları öldürmektir, düşmanı öldürürken aşırı şiddet kullanmaktır, örneğin işkence ederek; kulak yırtarak, göz çıkararak ve kafa keserek öldürmektir.

İslâm, kaynaklarımızda Müsle denilen  bütün bu vahşet uygulamalarını yasaklar, düşmanın da güzelce öldürülmesini emreder.

Selçuklu ve Osmanlı Savaşla Özetlenemez

Her üç dizide bolca savaş sahneleri var. Ama boğazdan kesmeler, yere düşmüş yaralının üzerine iki elle tutularak var gücüyle kılıç saplamalar, Rabbimizin yasakladığı aşırılıklardan olsa gerektir.

İzlediğimiz, müsbet yönde etkilenmeleri için çocuklarımıza izlettiğimiz ve gençlerimize izlemelerini tavsiye ettiğimiz bu dizilerin, değinilen sahneleriyle din adına adalet ve merhamet değil şiddet aşılayacağında şüphe yoktur.

Hele hele Tekbir getirerek kılıç kaldırmalar yok mu? Böylesi görüntüler, İslâm kılıç dinidir diyen müfterileri doğrulamak değil midir?

Bir de başı vücuttan ayırarak öldürme ve kesilen başı bir yerlere mesaj olarak gönderme sahneleri var ki haram türden tam bir aşırılıktır.

Yabancıları Örnek Alamayız

Bir Hıristiyan din adamının başı kesilerek Hilafet merkezi Medine’ye gönderilir. Kesik başı gören Hz. Ebubekir r.a. derin bir öfke duyunca, “düşmanın yaptıklarına, benzeri ile karşılık verme”   ilkesinden hareket edildiği söylenir. Hz. Ebu Bekir ise şöylece kükrer:

  • Biz kendimize Farslıları ve Bizanslıları mı örnek alacağız? (Beyhaki es-Sünen’l-Kübra 9/132; DİA 11/385)

Saray ve Oba Entrikaları

Bir de bolca yer verilen saray ve oba içi entrikalar var. İnsanların olduğu her yerde çatışmalar ve iktidar kavgaları olur. İslam kültürü ve medeniyetini yansıtan örneklere yer verilirken pek tabiidir ki bunlar da anlatılabilir.  Ama ağırlık adaletten, sevgiden, merhametten, fedakârlıktan ve diğer güzelliklerden yana olmalıdır.

Bu gibi tenkitleri yaptığımızda seyirci böyle istiyor, denilerek mazeret üretiliyor. Yapımcılar ve yönetmenler olarak halk bizi değil biz halkı yönetmeliyiz. Reyting sağlamayı amaç edinerek yanlış bilgiler verip olumsuz görüntüler sunmanın vebali pek büyük olur. Allah’a ve ahiret hayatına inanan insanlar olarak bu vebali taşıyamayız. Çünkü yanıltılan ve yanlışa yönlendirilen milyonlarca  insanın üzerimizde hakları oluşur.

Her yanlış, mücadele edilip giderilmesi gereken bir Münker’dir. Dizlerdeki aşırılıklar da Münker olduğu için onların da giderilmesi gerekir. Bu yazıyı bunun için kaleme aldık.

Hakkı tanımayan çoğunluğun oluşturacağı reyting bizi aldatmamalıdır. Çünkü hak bilmez çoğunluk Allah yolundan ve azaba sürükler:

“ Şimdi eğer yeryüzünde yaşamakta olan insanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Onlar ancak kendilerinin ve başkalarının zanlarına uyarlar, yalan söyler ve saçmalarlar.” (Enam 6/116)

“ …Allah yolundan sapanlara ise, hesap gününü unuttuklarından dolayı şiddetli bir azap vardır.” (Sâd 38/26)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.