islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3803
EURO
34,7859
ALTIN
2.396,81
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

LAİK HUKUK DA İSLAM’DAN YANA

LAİK HUKUK DA İSLAM’DAN YANA
2 Kasım 2023 17:00
A+
A-

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalışma arkadaşlarına iftira atıp dedikodu yapan işçinin tazminatsız şekilde kovulmasının önünü açtı. Kararı değerlendiren hukukçular, dedikodu yapılan ortamdan bile uzaklaşılması gerektiğini aksi halde bunun durumu onaylamak anlamına geldiğini söylüyor.

Gece bekçisi olarak çalıştığı işyerinden kovulan bir işçi, kıdem ve ihbar tazminatı için İş Mahkemesi’ne gitti. İşveren işçinin işini doğru ve dürüst yapmadığı, dedikodu yaparak işçileri birbirine düşürdüğü ve sözlü kurallara rağmen tavırlarına devam ettirdiğini öne sürdü. Bu sebeple iş sözleşmesinin feshedildiğini söyleyen işveren, davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararın her iki taraf avukatınca temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, mesai arkadaşlarına iftira atarak onların dedikodularını yapan işçinin tazminatsız kovulmasını yerinde buldu. (Global’den Sibel Gülersöyler 29.10.2023)

HARAMLAR ZARAR DOĞURUR

Dedikoduculuk  su-i zan, hata araştırma, gıybet, yalan-iftira ve kötüyü yayma gibi beş ayrı haramı içine alır. Bu haramların her biri sevgiyi, güveni, sosyal kaynaşma ve yardımlaşmayı zayıflatır, sonuçta ortamı zehirleyerek kişiye ve topluma zarar verir.

Yüce Rabbimiz faydalı olanları emreder ve zararlıları yasaklar Bunun için yukarıda açıklana eylemleri yasaklamıştır. Görelim;

Ey iman edenler! Aşırı zandan kaçının, çünkü zannın bir kısmı günahtır. Günah olan zan, asılsız tahminlere ve evhamlara dayanarak insanları suçlamak veya cezalandırmaya kalkışmaktır. O hâlde, ne kadar çok zanla hareket ederseniz, yanılıp günaha girme ihtimaliniz de o derece artacaktır.

“Bir de, evleneceği kişinin durumunu araştırma veya büyük suçluları takip etme gibi meşru bir sebebe dayanmadıkça, birbirinizin mahrem yönlerini araştırmayın ve olası bir haksızlığı engellemek amacıyla evlilik, iş ortaklığı ve benzeri konularda taraflara önbilgi vererek uyarma veya şahitlik yapma durumu hariç, insanların ayıp ve kusurlarını lüzumsuz yere sayıp dökerek birbirinizi arkadan çekiştirmeyin. Hiçbiriniz, başka birinin arkasından onun hoşlanmayacağı sözler söylemesin. İçinizden hanginiz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? İşte bundan tiksindiniz değil mi? Oysa gıybet, bundan daha tiksinti verici bir günahtır. Öyleyse, Allah’tan gelen ilkeleri çiğnememe konusunda son derece titiz ve dikkatli davranın, dürüst ve erdemlice bir hayat sürerek kötülüğün her çeşidinden sakının! Allah’ın rahmetinden de hiçbir zaman ümidinizi kesmeyin! Doğrusu Allah, içtenlikle yapılan tövbeleri kabul edendir, çok ama çok merhametlidir.” (Hucurat 49/12)

Ortak akıl İslam ile örtüşür. Allah’ın yasakladıklarını akla dayalı hukuk da yasaklar. Bu sebeple Yargıtay yerinde bir karar vermiştir.

 

DEDİKODUCU İŞCİ                  YARGITAY                     İSLAM                     ORTAK AKIL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.