islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Libya Başbakanından tarihi adım

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin, ülkede 24 Aralık’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağı bildirildi.

Libya Başbakanından tarihi adım

İsminin açıklanmasını istemeyen Dibeybe’ye yakın bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Başbakan Abdulhamid Dibeybe, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacak.” dedi.

Ülkede seçim yasası konusunda ilgili resmi kurumlar arasında süregelen anlaşmazlıklara rağmen, Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, 24 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için adaylık başvurularının yarından itibaren başlayacağını duyurdu.

Libya’da seçim karmaşası

Libya’da seçimler için zaman daralırken, Temsilciler Meclisi (TM) ve ülkede bir diğer yasama organı olan Devlet Yüksek Konseyinden (DYK) oluşan taraflar, başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşı sağlayamadı.

TM Başkanı ve Halife Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül’de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin kanun çıkardığını açıklamıştı.

Salih’in Mecliste oylamaya sunmadan ve DYK’ye başvurmaksızın çıkardığı kanun DYK tarafından reddedilmişti. Söz konusu kanun, çifte vatandaşlık ve askeri pozisyon engeli gibi başkanlık adaylığı kriterlerine uymamasına rağmen Hafter’in seçimlere girmesinin önünü açıyordu.

Son olarak TM, 4 Ekim’de tek taraflı çıkardığı bir diğer kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.

BM öncülüğündeki Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020 toplantılarında, her iki seçimin de 24 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.