islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Libya görüşmeleri yeni geçici hükümete doğru ilerliyor

Libya görüşmeleri yeni geçici hükümete doğru ilerliyor
Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, BM tarafından düzenlenen Libya siyasi diyaloğunun, Aralık ayında yapılacak seçimleri denetlemek için yeni bir geçiş hükümeti üzerinde anlaşmaya varmak üzere ilerleme kaydettiğini belirtti. Cenevre’deki görüşmelere katılanlar, yeni hükümeti seçmek için bir mekanizma üzerinde anlaştılar. Hükümet oluşumu, büyük bir petrol üreticisi olan ülkede esaa çekişme konusu oldu. BM Libya elçisi vekili Stephanie Williams, anlaşmanın konuyla ilgili mümkün olan en iyi uzlaşmayı temsil ettiğini ve birkaç hafta içinde bir geçiş hükümeti seçilmesine yol açabileceğini söyledi. Ancak yine de barışı sağlama çabalarını engellemeye çalışan insanların olacağı konusunda uyardı.

BM destekli görüşmeler, askeri ateşkesi ve ekonomik yolu da içeren, yıllarca süren kaos ve savaştan sonra daha geniş bir barış sürecinin parçası. Libya, 2014’ten beri batıda Trablus ve doğuda Bingazi’de rakip gruplar arasında bölünmüş durumda. Trablus’ta uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye tarafından desteklenirken, darbeci general Halife Hafter’in doğu merkezli Libya Ulusal Ordusu Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Rusya ve Mısır tarafından destekleniyor. Bununla birlikte, her iki taraf da bazen farklı siyasi, bölgesel ve silahlı grupların istikrarsız koalisyonlarını temsil ediyor. Barışa yönelik son hamle, UMH’nin Haziran ayında Trablus’a 14 aylık bir Hafter saldırısını geri çevirmesinin ardından başladı. Ekim ayında Cenevre’de ateşkes kabul edildi. Kasım ayında Birleşmiş Milletler, 75 Libyalıyı Tunus’ta bu yıl cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için 24 Aralık olarak belirleyen bir siyasi diyaloğa davet etti ve yeni, birleşik bir geçiş hükümeti ihtiyacını kabul etti. Williams, geçiş hükümetinin seçimlere hazırlık, yolsuzlukla mücadele ve Libya genelinde kamu hizmetlerini yeniden tesis etmekten sorumlu olacağını söyledi. Ancak Kasım ayındaki Tunus toplantısı, delegeler yeni hükümetin yapısını tartışmaya başlayınca durdu. Cumartesi günkü anlaşma, katılımcılardan seçilen daha küçük bir komite tarafından yapıldı. Diyalogun 75 üyesinin tamamı önümüzdeki hafta Cenevre komitesinin Cumartesi günü kararlaştırdığı mekanizma üzerinde oylama yapacak.

Libya Kuzey Afrika’da doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad olan Akdeniz’e kıyısı olan bir ülke. Başkenti Trablusgarp. 1951’de İtalyan sömürgesinden kurtuldu. Nüfusu yaklaşık 6,5 milyon olan, Müslüman bir ülke. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 105,6 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelir iç savaş öncesi yaklaşık 14 bin dolardı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.