islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5542
EURO
34,8270
ALTIN
2.430,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Sudan’ın Darfur eyaletinde şiddet devam ediyor

Sudan’ın Darfur eyaletinde şiddet devam ediyor
Mirat Haber Ajansı

Milis güçler hafta başı Sudan’ın Darfur kentinde ölümcül bir saldırı düzenlediler. Yerel doktorlar, bölgede iki gün önce başlayan saldırılarda, ölü sayısının 100’ün üzerine çıktığını ifade ediyor. Şiddetteki artış, 1 Ocak’ta Darfur’da devriye gezmeyi durduran uluslararası bir barış gücünün ayrılmasıyla ilgili endişeleri artıracak. Son saldırı, Gereida kasabası yakınlarında meydana geldi ve burada iki bölge sakini bir Arap milis kuvvetinin Fallata kabilesinin üyelerine saldırdığını bildirdi. Güvenlik güçleri, saldırının nedeninin belirsiz olduğunu ifade ettiler. Gereida, Aralık ayı sonlarında Masalit ve Fallata kabilelerinin de dahil olduğu ölümcül çatışmalar görmüştü.

Cumartesi ve Pazar günleri, Batı Darfur’daki El Geneina ve çevresinde, Masalit’in üyesinin, Arap kabilesinden bir adamı öldürdüğü bildirilen bir kavganın ardından saldırılar düzenlendi. Batı Darfur’daki bir doktorlar sendikası yaptığı açıklamada, ölü sayısının çocuklar da dâhil olmak üzere 129 ölü ve 198 yaralıya yükseldiğini bildirdi. Grup, binlerce kişinin şiddet nedeniyle yerinden edildiğini ve insani yardıma çok ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Darfur’daki çatışma, hükümet güçlerinin ve esas olarak Arap Cencevit milislerin yaygın zulümlerle suçlandığı 2003 yılından itibaren tırmandı. Çoğunlukla Arap olmayan isyancıları bastırmak için savaşıyorlardı. Yaklaşık 300.000 isyancı öldürüldü ve yaklaşık 1,5 milyon Darfurlu yerlerinden edilmiş durumda. 2007 yılında kurulan Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği ortak barışı koruma misyonu olan UNAMID’in yerini, geçen Ekim ayında bir barış anlaşması imzalayan eski Darfuri isyancılarını da içeren ulusal bir güç alacak. Sudanlı yetkililer, gücün ilk üyelerinin bölgeye konuşlandırıldığını söylüyor, ancak bölge sakinleri ve bazı diplomatlar UNAMID’in geri çekilmesinin sivilleri daha savunmasız bırakacağından korkuyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazar günü Darfur’daki şiddet olaylarından duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Sözcüsü, bunun yaklaşık 50.000 kişinin yerinden edilmesine yol açtığını belirtti. Genel Sekreter’in yaptığı açıklamada, Sudanlı yetkilileri durumu hafifletmek ve çatışmaya son vermek için tüm çabaları harcamaya çağırdı. Sözcü Stephane Dujarriç yaptığı açıklamada, yasa ve düzeni yeniden tesis etmenin ve sivillerin korunmasını sağlamanın son derece önemli olduğunu ifade etti.

Sudan Afrika kıtasının en geniş yüz ölçümüne sahip ülkesi. Coğrafi olarak kuzeyinde Mısır ve Libya, güneyinde Güney Sudan, doğusunda Kızıl Deniz, batısında Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad yer almakta. Başkenti Hartum olan Arap ağırlıklı ülkeyi Nil nehri batı ve doğu olarak ikiye ayıryir. Ülke nüfusu yaklaşık 42 milyon.  Ülke nüfusu %90 Müslüman. Kişi başına düşen milli gelir
bin  doların altında. Darfur, Arap olmayan Müslüman Afrikalı nüfusa sahip ve 2000li yılların başlarında, şu an darbeci general Hafter’e bağlı Arap Cencevit milisleri bölgede katliamlar yaptılar. Sudan’da 2019’da askeri darbeyle cunta yönetimi geldi, İsrail, Batı, Suud ve Emirlikler yanlısı siyaset izliyor.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.