islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Libya: taraflar petrol tesisleri konusunda anlaştılar

Libya: taraflar petrol tesisleri konusunda anlaştılar

Mirat Haber Ajansı

Libya’nın savaşan tarafları olan yasal Tripoli hükümet ve darbeci general Hafter’in Bingazi hükümeti, ülkenin Ulusal Petrol Şirketi (NOC) başkanıyla Birleşmiş Milletler sponsorluğunda yapılan görüşmelerin ardından petrol tesislerini koruyan güçleri birleştirmeyi kabul etti. Görüşmeler Pazartesi günü, Libya petrolünün çoğunu tuttuğuna inanılan ve Petrol Hilal olarak bilinen kıyı bölgesinin bir parçası olan Brega’da yapıldı. Libya’daki El Ahrar televizyonuna göre NOC başkanı Mustafa Sanalla, amacın sivil ve askeri personelden oluşacak yeni bir koruma gücü oluşturmak olduğunu ve liderinin şirkete bağlı olacağını söyledi.

Petrol ihracatı, Libya’nın milli gelirinin ana kaynağı. Doğu merkezli darbeci general Halife Hafter’e sadık güçler, petrol sahalarını ve terminalleri, rakiplerine baskı yapmak için kapatırken, bu yıl, petrol üretimi dokuz ay süreyle durduruldu. Başkent, Trablus Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye’nin yardımıyla Eylül ayında ablukayı kaldırdı. Bu ayın başlarında, NOC, Libya ham petrol üretiminin, Ocak ayında abluka başlamadan önceki seviyeye göre, günde bir milyon varili aştığını söyledi. Pazartesi günkü görüşmeler, iki taraf arasında devam eden askeri görüşmeler kapsamında ve geçen ay İsviçre’nin Cenevre kentinde varılan ateşkese dayalı olarak yapıldı. Askeri görüşmeler ekonomik ve siyasi görüşmelere paralel olarak yürütülüyor. Ekonomik görüşmelerdeki delegeler, Libya’nın petrol zenginliğinin yönetimine yönelik önerilerde de ilerleme kaydetti. Tunus’ta altı gün süren doğrudan görüşmelerde de 24 Aralık 2021’de ulusal seçimler düzenleme konusunda prensip uzlaşması belirdi. Siyasi görüşmeler bir hafta içinde çevrimiçi olarak yeniden başlayacak ve yeni bir hükümet kurma mekanizmalarına odaklanacak. Bir sonraki kabinede kadınların en az yüzde 30’unu oluşturacağına dair bir karar da yer almakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.