islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2614
EURO
34,6629
ALTIN
2.398,02
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Libya Temsilcisi: “BM Güvenlik Konseyi İkiyüzlü”

Libya Temsilcisi: “BM Güvenlik Konseyi İkiyüzlü”

Mirat Haber Ajansı

Libya’nın önceki BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi’ni “ikiyüzlülük” ve savaşın parçaladığı Kuzey Afrika ülkesine barış getirme çabalarını baltalamakla suçladı. Salı günü yayınlanan bir podcast (sesli İnternet) röportajında ​​Ghassan Salame, BM Güvenlik Konseyi’nin çoğunluğunun ve daimi 5 üyenin (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) dönemin komutanı Halife Hafter’in askeri saldırılarını Trablus’taki uluslararası kabul görmüş hükümeti yıkmak amacıyla desteklediğini söyledi. Salame, Libya’daki savaşta bir yükselişin ardından ve Libya’nın savaşan partileri arasındaki zayıf ateşkesin neredeyse yıkıldığını açıkladıktan birkaç gün sonra ABD görevinden istifa etmiş, sağlığının artık bu stres oranına izin veremeyeceğini söyledi.

İstifası, Berlin’deki bir Libya barış zirvesinden birkaç hafta sonra dünya liderlerinin bir BM silah ambargosunu desteklemeyi kabul ettiği bir zamanda gelmişti. Libya savaşındaki yabancı katılımcılar, Salame’nin röportajında ikiyüzlü ve samimiyetsiz olduğunu belirttiği uzun süreli bir ateşkes yolunu açmak için tüm askeri desteğe son vermeyi kabul ettiler. Salame, Berlin konferansından sonraki gün, masasında Güvenlik Konseyi üyesi devletler tarafından Libya topraklarına gönderilen paralı askerler ve uçakları tarafından silah sevkiyat resimleri olduğunu söyledi. Uzmanlar bunu Fransa ve Rusya olarak anladılar. Güvenlik Konseyi başkanı olarak görev yapan Almanya’nın BM Büyükelçisi Christoph Heusgen, Salame ile üye devletler tarafından silah ambargosunun devam eden ihlali konusunda hak verdi. Ancak Almanlar Fransa ve Rusya’dan ziyade Türkiye’nin iddia edilen silah sevkiyatını durdurmaya odaklı çalışmakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.