islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Lübnan Dışişleri Bakanın’dan El-Cezire’ye Açıklama: Kuveyt’e, Körfez İle Ayrıcalıklı Bir İlişkiye İstekli Olan Ve Yürütme Komitesinin İttifak Ettiği Bir Mesaj Getireceğim

Lübnan Dışişleri Bakanın’dan El-Cezire’ye Açıklama: Kuveyt’e, Körfez İle Ayrıcalıklı Bir İlişkiye İstekli Olan Ve Yürütme Komitesinin İttifak Ettiği Bir Mesaj Getireceğim
29 Ocak 2022 12:34
A+
A-

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, Al Jazeera’ya Kuveyt girişimine verilen yanıtın cumhurbaşkanları ve hükümet tarafından hazırlandığını doğruladı. Aynı zamanda Başbakan Najib Mikati ve Cumhuriyet Müftüsü Abdel Latif Derian ortak bir toplantıda cevabın “olumlu” olması gerektiğini de şiddetle vurguladı. Lübnan Dışişleri Bakanı El Cezire’ye yanıtın yürütme makamı tarafından kabul edildiğini, cumhuriyet ve hükümet başkanları tarafından hazırlandığını açıklayarak, girişime verilen yanıt mektubunu Kuveyt’e getireceğini söyledi.

Bou Habib, Hizbullah’ın Kuveyt’e vereceği yanıtın henüz hazır olmadığını belirterek, “Diyalog için Kuveyt’e gidiyorum. Hizbullah bir Lübnan partisidir ve Lübnan siyasetine hâkim değildir” diye ekledi. Ancak siyasi liderler ve partiler arasında her zaman istişare olduğunu da vurguladı. Bou Habib, cevabın yarın Cumartesi günü Kuveyt Dışişleri Bakanı’na iletileceğini sözlerine ekledi.  Sözlerini şu şekilde sürdürdü “Cevap, Körfez ülkelerinin dost ülkeler olduğunu ve onlarla sorunları çözmeye çalıştığımızı içeriyor”.

Lübnan Dışişleri Bakanı, ülkesinin Kuveyt girişimine bir yanıt verileceğinden emin olduğunu vurguladı. Aynı zamanda bu girişimin körfez ülkeleriyle ilişkileri sağlıklı bir duruma getirmeyi önemsediğini de doğruladı. Ayrıca “Kuveyt’teki kardeşlerle diyalog başlatacağız, ancak Lübnan’ın istikrarı ve ülkenin birliğine önem veriyoruz” dedi. Bakan, 1559 ve 1701 sayılı iki BM kararının uygulanmasının zaman alacağını vurguladı. Bou Habib, Al Jazeera ile yaptığı röportajda Lübnan’ın Körfez ve Arap ülkelerindeki kardeşlerinin yardımına ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Mikati ve Daryan Görüşmesi

Bu Cuma sabahı hükümet merkezinde iki tarafı araya getiren toplantıda, Başbakan, Körfez İş Birliği Konseyi ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye yönelik çabalar hakkında Cumhuriyet Müftüsü’ne bilgi verdi. Nitekim Dar Al-Fatwa tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Körfez fikirlerinin ulusal sabiteleri ve Lübnan’ın çevresiyle olan tarihi ilişkilerine uygun bir şekilde, Haliçle ilgili fikirlere verilecek olan resmi cevabın olumlu olmasının önemi hususunda ittifak edildi. Mikati, “Bilgeliğini ve özellikle bu hassas aşamada ifade ettiği ulusal konumları ve Dar Al-Fatwa’nın temsil ettiği kapsayıcı rolü takdir ediyoruz.” dedi. Lübnan’ın karşı karşıya olduğu büyük zorlukların, tüm Lübnan oluşumları arasında ulusal safın birliğini ve İslami safın birliğini gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Diğer yandan Lübnan Baş Müftüsü ise özellikle, kendi ifadesiyle bu ince ve hassas aşamada, Başbakan’ın gösterdiği çabalara övgüde bulundu. Derian, “Dar Al-Fatwa, tüm Lübnanlılar için bir yuva ve tüm Lübnan yapılarına karşı ılımlılık ve açıklık sembolüdür.” Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Ahmed Nasır Al-Mohammed Al-Sabah, bu ülkeyle olan güveni yeniden tesis etme çalışmaları çerçevesinde geçtiğimiz Cumartesi günü Lübnan’a iki gün süren resmi bir ziyarette bulunmuştu.

Al-Sabah, Lübnanlı yetkililere Lübnan halkıyla dayanışma ve Lübnan’ın Arap ülkelerinin içişlerine karışmama çağrısı, Lübnan’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi, uluslararası meşruiyet ve Arap kararlarının uygulanması ile ilgili 3 mesaj taşıdı. Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Bou Habib ise ilerleyen günlerde Kuveyt’te yapılacak Arap bakanlar toplantısına, Lübnan’ın daha önceden Sabah’ın buraya ilettiği mesajlara verdiği cevabını getirecek.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

Kaynak: El Cezire + ajansları

https://www.aljazeera.net/news/politics/2022/1/29/%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%83%D9%88%D9%85%D8%A9-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%81%D8%AA%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%AF

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.