islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5430
EURO
34,8814
ALTIN
2.430,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Lübnan petrol krizine İran çözümü

Hizbullah lideri Nasrallah, İran’dan akaryakıt yüklü bir geminin Lübnan’a doğru yola çıkacağını belirtti

Lübnan petrol krizine İran çözümü

AA – Akaryakıt krizinin yaşandığı Lübnan’da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, birkaç saat içinde İran’dan akaryakıt yüklü bir geminin Lübnan’a doğru yola çıkacağını söyledi.

Nasrallah, Aşure Günü vesilesiyle destekçilerine hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, ülkedeki akaryakıt krizi ve bir yılı aşkın süredir devam eden hükümet boşluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’dan Lübnan’a gelecek akaryakıt yüklü ilk geminin birkaç saat içinde yola çıkmak üzere tüm işlemlerini tamamladığını aktaran Nasrallah, “Bu gemiden sonra başka gemiler de olacak. Konu tek bir gemiden ibaret değil.” dedi.

“Lübnan’a karşı ekonomik savaş dayatanların Hizbullah’ı bu kararı almaya mecbur bıraktığını” savunan Nasrallah, ülkeye akaryakıt taşıyacak geminin İran’dan ayrıldığı andan itibaren “Lübnan toprağı sayılacağını” ifade etti.

Hastanelerin elektrik üretiminde ve fırınlarda yakıt olarak kullanıldığı için İran’dan gelecek mazotun önemine işaret eden Nasrallah, “Geminin ulaşmasına saatler var. Savrulan tehditler gölgesinde bizleri bekleyen zorlukların farkındayız.” diye konuştu.

ABD’nin Beyrut Büyükelçiliğini de hedef alan Nasrallah, “Beyrut’un kuzeyinde yerel alan Avker bölgesindeki ABD Büyükelçiliği bir diplomatik misyon değil, Lübnanlıların ekmeğine ve güvenliğine yönelik bir tehdittir.” dedi.

ABD elçiliğinden destek almakla suçladığı kesimlere seslenen Nasrallah, şu ifadeleri kullandı:

“Taliban’dan ibret alın. ABD ordusunun köpekleri, sizlere benzeyenlerden çok daha kıymetli geldi kendilerine. ABD Büyükelçiliği, Lübnan’a karşı basında ve ekonomide bir savaş yürütüyor.”

Lübnan’da bir yılı aşkın süredir hükümet kurulamamasına da değinen Nasrallah, yeni hükümetin kurulamamasından dolayı kendilerine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Nasrallah, hükümet kurma sürecine İran’ın dahli olduğu iddialarına ilişkin ise “İran’ın Lübnan’da hükümetin kurulmasına veya istifa etmesine müdahale etmediğini biliyoruz.” dedi.

– Ülkedeki akaryakıt krizi

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan’da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacağı ve böylelikle akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca piyasaya sürülecek akaryakıtın fiyatının Enerji Bakanlığınca belirleneceği kaydedilmişti.

Enerji Bakanlığının sübvansiyonun kalkmasına rağmen eski fiyatı sürdürmesi nedeniyle ülkedeki akaryakıt istasyonlarının hemen hemen tümü pompaları kapatmıştı.

Ülkedeki kriz ortamında Lübnanlılar, 15 Ağustos sabahına kuzeydeki Akkar bölgesinde ordunun dağıtmak için el koyduğu benzin deposunda meydana gelen patlama haberiyle uyanmıştı.

Ekonomik kriz nedeniyle Lübnan’daki hastanelerin yeterli imkanlara sahip olmadığından dost ve kardeş ülkelerden tıbbi yardım talebinde bulunuldu. Yaralılar için Türkiye ve diğer bazı ülkelerden acil tıbbi yardımlar ulaşmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.