islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Lübnan ve İsrail deniz sınırı görüşmelerinin Avrupa’ya taşınmasını reddetti

Lübnan ve İsrail deniz sınırı görüşmelerinin Avrupa’ya taşınmasını reddetti
Mirat Haber Ajansı

Lübnan ve İsrail, deniz sınırlarını belirleme görüşmelerini Avrupa’ya taşıma girişimlerini reddetti. Avrupa’ya taşıma girişimi, müzakerelerin çıkmaza girmesi ve Kasım ayı sonlarında durma noktasına gelmesi sonrasında gelmişti. Her iki devletten müzakereciler, potansiyel gaz zengini olan bölgede hidrokarbon aramalarını geciktiren deniz sınırları anlaşmazlığını çözmeye çalışıyorlar. Yerel basında çıkan haberlere göre, bu hafta başlarında Ayn-ül-Tine’de olası transferi reddetmek için ortak bir ön toplantı düzenlendi.

Görüşmenin ardından Lübnan Milletvekili Yasin Cabir gazetecilere verdiği demeçte, müzakereleri Cenevre veya Paris’e taşımak için gösterilen çabalardan sonra müzakereleri Nakra’ya geri iade ettiklerini söyledi. Aralık ayında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo müzakerelerin durmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek diyaloğu yeniden başlatmak için müzakerelerde arabuluculuk yapmayı teklif etti. İsrail ile Lübnan arasındaki dolaylı görüşmeler, sessiz ABD diplomasisinin teknik olarak savaş halinde olan devletleri müzakere masasına getirmesinin ardından Ekim ayında başladı. İsrail Lübnan’ı tutarsızlıkla suçladığında, iki ülke müzakereler üç tur müzakere gerçekleştirmişti.

İsrail propagandası tam yol

Bu sırada İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Twitter’da Lübnan’ın İsrail ile deniz sınırlarının çizilmesi konusunda pozisyonunu yedi kez değiştirdiğini iddia etti. Ayrıca Lübnan’ın mevcut durumunun sadece önceki duruşlarla çelişmediğinden, sınıra yakın Lübnan adalarını da içeren Suriye ile deniz sınırındaki pozisyonuna karşı çıktığından da şikayet etti. Steinitz, bölgede zenginleşmek isteyen ve doğal kaynakları güvenli bir şekilde geliştirmek isteyen herhangi bir devletin, istikrar ilkesine bağlı kalması ve anlaşmazlığı İsrail ve Lübnan’ın Birleşmiş Milletler’e sundukları şekilde çözmesi gerektiğini söyleyerek herhangi bir sapmanın çıkmaza yol açacağını ve bölge halklarının isteklerine ihanet olacağını öne sürdü. Buna cevaben Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun, iki devlet arasındaki anlaşmazlığın çözülebileceğini belirtti ve müzakerelerin devam etmesini istediğini ifade etti. Ancak müzakerelerin yeniden başlayıp başlamayacağı veya ne zaman başlayacağı hala belirsizliğini koruyor.

Lübnan Cumhuriyeti, bir Arap ve Orta Doğu ülkesi. Başkenti Beyrut. Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, İsrail ve Suriye ile kara sınırı mevcut. Ülke nüfusu yaklaşık 7 milyondur. Ülke nüfusunun %54 Müslüman. Kişi başına düşen milli gelir 8.269,79 dolar. Ülke parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmekte. Fransa sömürgesi olan Lübnan 1941’de bağımsızlığını elde etmiş.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.