islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Avrupa Parlamentosu Seçim Sonuçları: Büyük Değişim Dalgası

Avrupa Parlamentosu Seçim Sonuçları: Büyük Değişim Dalgası
10 Haziran 2024 14:15
A+
A-

Avrupa Parlamentosu Seçim Sonuçları: Büyük Değişim Dalgası

Fransa: Macron’un Partisi Büyük Yenilgi Aldı

Fransa’da Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçları açıklandı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50 oy oranıyla birinci sırayı aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans ise yüzde 15,2’lik oranla ikinci oldu. Bu sonuçların ardından Macron, 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde erken seçim yapılacağını duyurdu.

Macron, “Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum,” dedi ve kabinesini yerel saatle 22.00’de topladı.

İtalya: Meloni’nin Partisi Zafer Kazandı

İtalya’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Başbakan Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı partisi İtalya’nın Kardeşleri (FdI) yüzde 27,7 oy oranıyla birinci oldu. Ana muhalefet Demokratik Parti (PD) yüzde 23,7 oy aldı. Katılım oranı ise yüzde 48 olarak belirlendi. Belediye seçimlerinde ise bazı büyükşehirlerde seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor.

Almanya: Muhafazakar Partiler Galip

Almanya’da AP seçimlerinde Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) toplam yüzde 30,2 oy alarak seçimleri kazandı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 15,9 oy oranıyla ikinci sıraya yerleşti. Koalisyon hükümetinde bulunan Yeşiller partisi büyük kayıp yaşarken, SPD ve FDP de oy kaybetti.

Belçika: Başbakan De Croo İstifa Edecek

Belçika’da AP seçim sonuçlarına göre, Flaman milliyetçi partiler N-VA ve Vlaams Belang seçimleri önde tamamladı. Başbakan Alexander De Croo, partisinin başarısızlığından duyduğu üzüntü ile istifa edeceğini açıkladı.

İspanya: Halk Partisi Birinci Parti

İspanya’da AP seçimlerini merkez sağdaki Halk Partisi (PP) yüzde 34,18 oy oranıyla kazandı. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 30,19 oy aldı. Aşırı sağcı Vox yüzde 9,62 ile üçüncü sırada yer aldı. Katılım oranı ise yüzde 50’nin altında kaldı…

Polonya: Tusk Zaferini İlan Etti

Polonya’da AP seçimlerinde Sivil Koalisyon yüzde 38 oy alarak birinci parti oldu. Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) yüzde 33 oy aldı. Aşırı sağcı Konfederasyon Partisi ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı. Katılım oranı yüzde 34,4 olarak kaydedildi.

Avusturya: FPÖ Birinci Parti

Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ yüzde 25,5 oy oranıyla birinci parti oldu. İktidarın büyük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise yüzde 24,7 ile ikinci sırada yer aldı. Katılım oranı ise yüzde 55,8 oldu.

Portekiz: Sosyalist Parti Zafer Kazandı

Portekiz’de AP seçimlerini ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) yüzde 32,4 oy oranıyla kazandı. İktidardaki Demokratik İttifak (AD) yüzde 31,95 oy aldı. Katılım oranı yüzde 38 olarak belirlendi.

Slovakya: PS Birinci Parti

Slovakya’da AP seçimlerini muhalefetteki PS yüzde 24,7 oy oranıyla kazandı. Başbakan Robert Fico’nun Sosyal Demokrat Partisi (SMER) yüzde 24,7 oy aldı. Katılım oranı yüzde 34,4 olarak belirlendi.

Slovenya: SDS Birinci Parti

Slovenya’da AP seçimlerini sağcı SDS yüzde 28,7 oy oranıyla kazandı. Özgürlük Hareketi yüzde 23,4 oy aldı. Katılım oranı yüzde 54 olarak kaydedildi.

Çekya: ANO Birinci Parti

Çekya’da AP seçimlerini ANO partisi yüzde 26,1 oy oranıyla kazandı. Katılım oranı yüzde 36,5 olarak belirlendi.

Yunanistan: ND Birinci Parti

Yunanistan’da AP seçimlerini iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 31,5 oy oranıyla kazandı. Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) yüzde 25,7 oy aldı. Katılım oranı yüzde 60 olarak kaydedildi.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.