Macron Sahil’den asker çekmeye karşı çıktı

Mirat Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika’nın Büyük Sahra Çölü’nün güneyindeki yaşanabilir topraklara verilen isim olan Sahel bölgesindeki silahlı gruplarla savaşan Fransa’nın 5.100 kişilik Barkhane kuvvetlerinin geri çekilmesini önledi. Macron, aceleyle yapılan bir çıkışın hata olacağını söyleyerek Sahel ülkelerinin sanal bir zirvesinden sonra asker azaltma kararını geri çektiğini belirtti. Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya, Nijer ve müttefikleri bölgedeki askeri kampanyalarının geleceğini tartışmak için bir araya gelmişti.

DAEŞ bahanesiyle işgal

El Kaide ve IŞİD’e (DAEŞ) bağlı silahlı gruplar, bir zamanlar Mali’nin kuzeyindeki kanunsuz bölgelerle sınırlıydı ve son yıllarda Sahel’in kurak çalılıklarına, Burkina Faso ve Nijer’e yayıldı. İktidar için savaşırken ve ağır suiistimallerle suçlanan güvenlik güçlerine saldırırken etnik gerilimleri körüklüyorlar. Sahel’in batı kesiminde büyük ölçüde devlet güçleri ile IŞİD (DAEŞ) ve El Kaide ile bağlantılı silahlı gruplar arasındaki çatışma, Sahra Çölü’nün güneyindeki yarı kurak şeridi son 10 yılın büyük bir kısmında kasıp kavurarak binlerce insanı öldürdü ve milyonları evlerinden uzaklaştırdı. Kötüleşen güvenlik durumu muazzam bir insani kriz yarattı, kırılgan tarım ekonomilerini yok etti ve yardım çabalarını aksattı.

Bölgenin eski sömürge gücü olan Fransa, ülkenin kuzeyini işgal eden isyancı gruplara Mali’ye müdahale etmek için asker gönderdikten sekiz yıl sonra bir çıkış stratejisi arıyor. Kuzey Mali’deki isyancıları dağıttı, ancak Sahel’deki operasyonu milyarlarca dolara mal oldu ve 55 Fransız askeri öldürüldü, bu da ülke içinde stratejinin gözden geçirilmesi çağrılarını artırdı. Zirve sırasında Çad, en yoğun çatışmaların yaşandığı Burkina Faso, Mali ve Nijer’in katıldığı üç ülke noktası olan “üç sınır” bölgesine 1.200 asker göndermeyi planladığını duyurdu.

Yunan, Sırp “barış gücü”

Macron ayrıca, Fransız varlığındaki bir azalmanın Malili ve Nijeryalı ordularının yanı sıra, Takuba Görev Gücü’ndeki diğer ülkelerin Sahel’deki isyancılarla savaşmasını etkileyeceğini söyledi. Takuba, Fransa’nın bazı askeri yüklerini Avrupalı ​​ortaklarıyla paylaşma girişimini temsil ediyor. Çek Cumhuriyeti, Estonya ve İsveç’in halihazırda asker gönderdiği Avrupa ülkelerinden bölgeye konuşlandırılmış 150’ye kadar özel kuvvet var. Macron, Macaristan, Yunanistan ve Sırbistan’ın da çok sayıda Avrupa ülkesinden oluşan uluslararası güçlere katılmaya istekli olduklarını söyledi. Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bu ay ortasında yaptığı açıklamada, Berlin’in Sahel’de ilave askeri görevler için asker sağlamayacağını söyleyerek, Fransızların savaş operasyonlarına katılma taleplerini reddetmişti.

Recent Posts

  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

29 dakika ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

1 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

3 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

3 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

5 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

5 saat ago