islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Macron Sahil’den asker çekmeye karşı çıktı

Macron Sahil’den asker çekmeye karşı çıktı
Mirat Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika’nın Büyük Sahra Çölü’nün güneyindeki yaşanabilir topraklara verilen isim olan Sahel bölgesindeki silahlı gruplarla savaşan Fransa’nın 5.100 kişilik Barkhane kuvvetlerinin geri çekilmesini önledi. Macron, aceleyle yapılan bir çıkışın hata olacağını söyleyerek Sahel ülkelerinin sanal bir zirvesinden sonra asker azaltma kararını geri çektiğini belirtti. Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya, Nijer ve müttefikleri bölgedeki askeri kampanyalarının geleceğini tartışmak için bir araya gelmişti.

DAEŞ bahanesiyle işgal

El Kaide ve IŞİD’e (DAEŞ) bağlı silahlı gruplar, bir zamanlar Mali’nin kuzeyindeki kanunsuz bölgelerle sınırlıydı ve son yıllarda Sahel’in kurak çalılıklarına, Burkina Faso ve Nijer’e yayıldı. İktidar için savaşırken ve ağır suiistimallerle suçlanan güvenlik güçlerine saldırırken etnik gerilimleri körüklüyorlar. Sahel’in batı kesiminde büyük ölçüde devlet güçleri ile IŞİD (DAEŞ) ve El Kaide ile bağlantılı silahlı gruplar arasındaki çatışma, Sahra Çölü’nün güneyindeki yarı kurak şeridi son 10 yılın büyük bir kısmında kasıp kavurarak binlerce insanı öldürdü ve milyonları evlerinden uzaklaştırdı. Kötüleşen güvenlik durumu muazzam bir insani kriz yarattı, kırılgan tarım ekonomilerini yok etti ve yardım çabalarını aksattı.

Bölgenin eski sömürge gücü olan Fransa, ülkenin kuzeyini işgal eden isyancı gruplara Mali’ye müdahale etmek için asker gönderdikten sekiz yıl sonra bir çıkış stratejisi arıyor. Kuzey Mali’deki isyancıları dağıttı, ancak Sahel’deki operasyonu milyarlarca dolara mal oldu ve 55 Fransız askeri öldürüldü, bu da ülke içinde stratejinin gözden geçirilmesi çağrılarını artırdı. Zirve sırasında Çad, en yoğun çatışmaların yaşandığı Burkina Faso, Mali ve Nijer’in katıldığı üç ülke noktası olan “üç sınır” bölgesine 1.200 asker göndermeyi planladığını duyurdu.

Yunan, Sırp “barış gücü”

Macron ayrıca, Fransız varlığındaki bir azalmanın Malili ve Nijeryalı ordularının yanı sıra, Takuba Görev Gücü’ndeki diğer ülkelerin Sahel’deki isyancılarla savaşmasını etkileyeceğini söyledi. Takuba, Fransa’nın bazı askeri yüklerini Avrupalı ​​ortaklarıyla paylaşma girişimini temsil ediyor. Çek Cumhuriyeti, Estonya ve İsveç’in halihazırda asker gönderdiği Avrupa ülkelerinden bölgeye konuşlandırılmış 150’ye kadar özel kuvvet var. Macron, Macaristan, Yunanistan ve Sırbistan’ın da çok sayıda Avrupa ülkesinden oluşan uluslararası güçlere katılmaya istekli olduklarını söyledi. Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bu ay ortasında yaptığı açıklamada, Berlin’in Sahel’de ilave askeri görevler için asker sağlamayacağını söyleyerek, Fransızların savaş operasyonlarına katılma taleplerini reddetmişti.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.