islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Maden sektörünün dikkati Harran’daki Bazda taş ocaklarına çekilecek

Maden sektörünün dikkati Harran’daki Bazda taş ocaklarına çekilecek
16 Kasım 2021 12:05
A+
A-

AA – 6. Uluslararası Taş Kongresi yürütme kurulu üyeleri, Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki Bazda taş ocaklarının tarihinin anlaşılması ve turizme kazandırılması amacıyla bölgede incelemelere başladı.

6. Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Bazda’nın yıllardır mağara olarak adlandırıldığını, buranın aslında bir yer altı taş işletmesi olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Kongrede özel bir oturumda Bazda taş ocaklarının ele alındığını aktaran Çalapkulu, İtalya Carrara’da günümüzde faal olan yer altı işletmesi ile 6500 yıl önceye geçmişinin dayandığı tahmin edilen Bazda’nın karşılaştırıldığını, buranın kongredeki katılımcıları hayrete düşürdüğünü ifade etti.

Çalapkulu, bölgede araştırma yapmak için aralarında Prof. Dr. Sacit Özer, Maden Mühendisi Prof. Dr. Seyfi Kulaksız ve jeologların olduğu bir ekiple kente geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Beklentilerimiz bizim şu yönde, dünyaya doğal taş teknolojisinin yıllar önce bu coğrafyada başladığını anlatabilmek. Geçen hafta Ege Maden İhracatçı Birliklerinin Avrupa Birliği projesinde Carrara yer altı işletmesini gezdik, bugün de Şanlıurfa’daki yer altı işletmelerini gezeceğiz. Burada son derece önemli bir şey var, dünyadaki teknolojinin de başlama noktası miladı Şanlıurfa Harran, Bazda olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki çalışmalardan sonra çalışma grubumuz bunun daha önemli olan bulgularını kamuoyuyla paylaşacaklar. Beklentiler buradaki çivi yazıları, semboller, arami harfler ile ilgili çekimlerimizi yapacağız. Bence bu coğrafya mutlaka görülmeye değer.”

Cumhuriyetin 100. yılında 7. Taş Kongresini Marbel İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştireceklerini aktaran Çalapkulu, yapacakları çalışmaların sonucunu burada paylaşmayı hedeflediklerini aktardı.

ETİKETLER: Şanlıurfa
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.