islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Mahathir: kadınlar Malezya’da başa gelebilir

Mahathir: kadınlar Malezya’da başa gelebilir
Mirat Haber Ajansı

95 yaşındaki siyasi mücadele adamı ve efsanevi Malezya başbakanı Dr. Mahathir Mohamad, Malezya’daki kadınların bir gün başbakanlık makamına gelenileceğini belirtti. Ancak eski başbakan, kadınların ülke yönetiminde daha önemli roller oynayabilmesi için bu sürecin biraz zaman alabileceğini öngörüyor. Mahatir, gelişmiş ülkelerde kadın başbakanların seçildiğini ve aynı zamanda kadınlara liderlik rolü veren ilk kişiler arasında olduklarını ifade etti. Belki şu anda Malezya başbakanı olamayabilirler, ancak halihazırda ağır sorumlulukları olan çok yüksek mevkilerde kadınlar var ve aslında harika bir iş çıkarıyorlar dedi. Dr. Mahathir, günümüzde kadınların geniş bilgiye sahip olduklarını ve deneyim açısından zengin olduklarını vurgulayarak onları ulus inşa sürecine önemli katkılar olarak niteledi. Üniversitelerdeki öğrenciler arasında kadınların çoğunlukta olduğunu ve orada birçok etkinliğe katıldıklarını, hatta bazılarının akademik kariyerlerini yurtdışında sürdürdüğünü belirtti. Dr. Mahatir, kadınların görevlerini daha ciddiye alma eğiliminde olduklarını ve herhangi bir lider için değerli bir beceri olan çatışma çözmü konusunda erkeklerden daha yetenekli olduklarını vurguladı. Mahatir’in bu sözlerini mesafeli müttefiği Enver İbrahim yerine onun politikacı karısı Wan Aziza’nın gelmesi halinde destekleyeceği yönünde bir mesaj olarak alanlar da var.

Malezya kadınları, Malezya hükümetinden, sağlık, eğitim ve sosyal refahla ilgili destek alıyor. Malezya hükümeti, 1997’de Ulusal Birlik ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın kurulmasıyla bu olanakları sağladı. Bakanlık, 1993’ten beri Kadın İşleri Sekreterliği veya HAWA olarak biliniyordu. Bunu, 2001 yılında Kadın İşleri Bakanlığı’nın kurulması izledi. Malezyalı kadınların %47’si işgücünde yer alıyor. Bununla birlikte, 15 yaş ve üstü nüfus için 2010 yılı tahminlerine göre okur yazarlık oranı kadınlarda (%90,7) erkeklere (%95,4) kıyasla hala daha düşük. Malezya, son yıllarda her iki cinsiyetin eğitimine yatırım yaptı ve sonuç olarak şu anda üniversite düzeyinde daha fazla kadın bulunuyor.

2006 yılında, Dr. Mahatir’in kızı ve kadın hakları aktivisti olan Marina Mahathir, Malezya’daki Müslüman kadınların statüsünü apartheid (ırk ayrımı) altındaki Siyah Güney Afrikalılar ile benzer olarak tanımlamıştı. Marina’nın sözleri, erkeklerin dört kadına kadar hanımlarının mülkleri üzerinde daha fazla yetki sahibi olmalarını sağlayan yeni bir İslami yasaya cevaben yapıldı, şeklindeydi. Malezya, Ağustos 1995’te Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’yi (CEDAW) çekincelerle onayladı. 2010 yılında bazı çekinceler kaldırıldı, ancak bazı maddeler, yani Malezya Federal Anayasası ve İslam Hukuku ile çatıştığı için muhafaza edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.