islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İki saldırıda Malili askerler öldü

İki saldırıda Malili askerler öldü
Mirat Haber Ajansı

Mali silahlı kuvvetlerine göre, Mali’nin çatışmalı merkezine yapılan iki karmaşık ve eşzamanlı saldırıda en az altı Malili asker öldürüldü. Koordineli saldırı, Mopti bölgesinde, ülkenin Burkina Faso sınırına yakın Boulkessi ve Mondoro köylerinde Pazar günü gerçekleşti. Ordudan yapılan açıklamada, askerler arasında altı ölü ve 18 yaralı olduğu belirtildi. Sözcü, saldırıların askeri bir müdahaleye yol açtığını ve terörist tarafta yaklaşık 30 kişinin öldüğünü sözlerine ekledi. Saldırganlardan yaklaşık 40 motosiklet ve büyük miktarda askeri teçhizat ele geçirildi. Saldırganların kim olduğu hemen belli olmadı.

Mali krizi, 2012 yılında, El Kaide’nin bir kolundan savaşçılarla ittifak halinde olan etnik Tuareg ayrılıkçıların Mali’nin kuzeyini kontrol altına alan bir isyan başlatmasıyla tetiklendi. Ancak silahlı grup savaşçıları Tuareg isyancılarını hızla bastırdı ve önemli kuzey şehirlerini ele geçirdi. Bunlar Malili güçler ve diğer Afrika ülkelerinden askerlerle birlikte 2013’ün başlarında Fransız birlikleri tarafından sürüldüler. Ancak, IŞİD (DAEŞ) ve El Kaide ile bağlantılı gruplar Mali’nin orta ve kuzey bölgelerinde ortaya çıktı. Ordu ve sivillere düzenli olarak saldırı düzenledi. Eylül 2019’da, Pazar günü vurulan aynı ordu mevzileri, 2012’den bu yana Mali’yi vuran en ölümcül saldırılardan birinde hedef alındı ​​ve yaklaşık 50 asker öldürüldü. Bu çifte saldırı daha sonra Sahil (Sahra çölüne kıyı olan yaşanabilir geniş topraklar) bölgesindeki El Kaide ile bağlantılı ana ittifak olan İslam ve Müslümanları Destekleme Grubu tarafından üstlenildi. Mali, silahlı gruplara karşı verdiği mücadelede, Sahil bölgesine yayılmış 5.100 askerden oluşan Fransa’nın Barkhane gücünden destek aldı.

Mali’ye ek olarak, Fransız kuvveti Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer’den askerlerle birlikte silahlı gruplarla savaşıyor. Birleşmiş Milletler ayrıca, çoğu zaman dünya kuruluşunun “en tehlikeli” görevi olarak adlandırılan 13.000 kişilik MINUSMA barış koruma gücünü Mali’ye konuşlandırdı. Kurulduğu 2013 yılından bu yana güç 146  van kaybı yaşqdı. Uzun süredir devam eden şiddet binlerce kişiyi öldürdü ve yüz binlerce kişiyi yerinden etti, ülkenin merkezi yangın noktalarından biri haline geldi. BM’nin Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçtiğimiz günlerde Sahil’in geniş kesiminde iki milyondan fazla insanın şiddet nedeniyle evlerinden kaçtığını belirtti. BM Güvenlik Konseyi bu ayın başlarında Mali’nin güvenlik krizine yönelik bir toplantı yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mali’nin merkezindeki durumun özellikle endişe verici olduğuna işaret ederek, kötüleşen güvenlik ortamıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.