Mahathir: kadınlar Malezya’da başa gelebilir

Mirat Haber Ajansı

95 yaşındaki siyasi mücadele adamı ve efsanevi Malezya başbakanı Dr. Mahathir Mohamad, Malezya’daki kadınların bir gün başbakanlık makamına gelenileceğini belirtti. Ancak eski başbakan, kadınların ülke yönetiminde daha önemli roller oynayabilmesi için bu sürecin biraz zaman alabileceğini öngörüyor. Mahatir, gelişmiş ülkelerde kadın başbakanların seçildiğini ve aynı zamanda kadınlara liderlik rolü veren ilk kişiler arasında olduklarını ifade etti. Belki şu anda Malezya başbakanı olamayabilirler, ancak halihazırda ağır sorumlulukları olan çok yüksek mevkilerde kadınlar var ve aslında harika bir iş çıkarıyorlar dedi. Dr. Mahathir, günümüzde kadınların geniş bilgiye sahip olduklarını ve deneyim açısından zengin olduklarını vurgulayarak onları ulus inşa sürecine önemli katkılar olarak niteledi. Üniversitelerdeki öğrenciler arasında kadınların çoğunlukta olduğunu ve orada birçok etkinliğe katıldıklarını, hatta bazılarının akademik kariyerlerini yurtdışında sürdürdüğünü belirtti. Dr. Mahatir, kadınların görevlerini daha ciddiye alma eğiliminde olduklarını ve herhangi bir lider için değerli bir beceri olan çatışma çözmü konusunda erkeklerden daha yetenekli olduklarını vurguladı. Mahatir’in bu sözlerini mesafeli müttefiği Enver İbrahim yerine onun politikacı karısı Wan Aziza’nın gelmesi halinde destekleyeceği yönünde bir mesaj olarak alanlar da var.

Malezya kadınları, Malezya hükümetinden, sağlık, eğitim ve sosyal refahla ilgili destek alıyor. Malezya hükümeti, 1997’de Ulusal Birlik ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın kurulmasıyla bu olanakları sağladı. Bakanlık, 1993’ten beri Kadın İşleri Sekreterliği veya HAWA olarak biliniyordu. Bunu, 2001 yılında Kadın İşleri Bakanlığı’nın kurulması izledi. Malezyalı kadınların %47’si işgücünde yer alıyor. Bununla birlikte, 15 yaş ve üstü nüfus için 2010 yılı tahminlerine göre okur yazarlık oranı kadınlarda (%90,7) erkeklere (%95,4) kıyasla hala daha düşük. Malezya, son yıllarda her iki cinsiyetin eğitimine yatırım yaptı ve sonuç olarak şu anda üniversite düzeyinde daha fazla kadın bulunuyor.

2006 yılında, Dr. Mahatir’in kızı ve kadın hakları aktivisti olan Marina Mahathir, Malezya’daki Müslüman kadınların statüsünü apartheid (ırk ayrımı) altındaki Siyah Güney Afrikalılar ile benzer olarak tanımlamıştı. Marina’nın sözleri, erkeklerin dört kadına kadar hanımlarının mülkleri üzerinde daha fazla yetki sahibi olmalarını sağlayan yeni bir İslami yasaya cevaben yapıldı, şeklindeydi. Malezya, Ağustos 1995’te Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’yi (CEDAW) çekincelerle onayladı. 2010 yılında bazı çekinceler kaldırıldı, ancak bazı maddeler, yani Malezya Federal Anayasası ve İslam Hukuku ile çatıştığı için muhafaza edildi.

Recent Posts

  • Gündem

SONER YALÇIN’IN İSTEDİĞİ DİN DE ALLAH İLE UYUTAN ŞERİATSİZ İSLÂM DEĞİL Mİ ?

Soner Yalçın’ın (sonery@odatv.com) 07 Mayıs 2024 tarihli yazısını okuyunca bildiğim hikayeyi hatırladım: İki büyük kumarcıdan…

29 dakika ago
  • Ekonomi

KAPİTALİST EKONOMİ ÇÖKMEK ÜZERE/ TBMM GÖREVE

Bizde üniversite ve hayata hakim olan ekonomistler kapitalizme şartlanmışlardır. Siz, siz olun onları dinlemeyin ve…

1 saat ago
  • Makale

DAHA İYİ BİR ANNE OLMAK İSTİYORSAK

Severek okuduğum bir köşe yazarı annelerin üzerine çok gidildiğinden bahsetmiş.21.yy annesinin çok yalnız olduğundan, sürekli…

2 saat ago
  • Gündem

HÜSNÜ AKTAŞ’TAN YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Yazar Hüsnü Aktaş Misak Dergisi Mayıs sayısında, “Belediye Seçimleri, Cumhur İttifakının Zaafları ve Siyasi Ahlak”…

2 saat ago
  • Makale

SELÂM SİZİN ÜZERİNİZE OLSUN

Ya da Kur’an’da selâm... -Selâm nedir? ‘Selâm’ın aslı, ‘se-li-me’ fiili sözlükte; dış ve iç âfetlerden…

2 saat ago