islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5581
EURO
34,9788
ALTIN
2.420,94
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Malezya Eski Başbakanına Yolsuzluktan 72 Yıl Hapis

Malezya Eski Başbakanına Yolsuzluktan 72 Yıl Hapis

Mirat Haber Ajansı

Müslüman çoğunluklu Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’daki bir mahkeme, eski Başbakan Najib Razak’ı milyonlarca dolarlık yolsuzluklarla suçandığı duruşmasının yedi suçlamasının ilkinden suçlu bularak 12 yıl hapse mahkum etti. Necib, güven ihlali, kara para aklama ve gücün kötüye kullanılması suçlarından suçsuz olduğunu iddia etmişti. Ona karşı açılan dava Malezya’nın yolsuzlukla mücadele çabalarının bir karar noktası olarak görülmekteydi. Malezya’da devlete ait bir Varlık Fonu çevresindeki “1MDB” skandalı, küresel bir dolandırıcılık ve yolsuzluk ağını ortaya çıkarmıştı.

Karar, Malezya’nın siyasi kurulu düzenine şok dalgaları gönderdi ve Najib’in ülkeyi bağımsızlığını kazandığından beri 61 yıl boyunca yöneten UMNO iktidar partisinin devrilmesine yol açmıştı. Najib, 2009’dan 2018’e kadar 9 yıllık başbakanlığında, gücün kötüye kullanılması nedeniyle 12 yıl hapse mahkum edildi ve diğer altı para aklama ve güven ihlali suçlamalarının her biri için 10 yıl hapse mahkum edilmesi hemen hemen kesin gibi. Eşzamanlı olarak çalıştırılacak cezalar temyiz aşamasında bekletilecek. Salı günkü kararlar ilk sırada yer alırken, daha önemlileri de var. Geçen Ağustos ayında başlayan ayrı bir duruşma, eski başbakanın 2011 ve 2014 yılları arasında 1MDB’den yasadışı bir şekilde 550 milyon dolar kazandığı suçlamalarını inceliyor. Eski başbakan herhangi bir yanlış yaptığını reddediyor. Suçlu olmadığını iddia eden eşi Rosmah Mansor da kara para aklaması ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.