islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,8573
EURO
52,8184
ALTIN
6.966,26
BIST
14.587,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Yağmurlu
13°C

Malezya ve Bangladeş’ten İsrail Pasaportuna Geçit Yok

Malezya ve Bangladeş’ten İsrail Pasaportuna Geçit Yok

Malezya ve Bangladeş’ten İsrail Pasaportuna Geçit Yok: Giriş Yasakları Devam Ediyor

KUALA LUMPUR / DAKKA – Güneydoğu Asya ve Güney Asya’nın iki önemli Müslüman çoğunluklu ülkesi olan Malezya ve Bangladeş, İsrail ile diplomatik ilişkilerinin bulunmaması ve Filistin davasına verdikleri destek doğrultusunda, İsrail pasaportu taşıyan kişilerin ülkelerine girişine yönelik katı yasaklarını sürdürüyor.

Malezya: Yazılı İzin Şartı ve Liman Yasağı

Malezya, kurulduğu günden bu yana İsrail’i bir devlet olarak tanımıyor. Ülkenin göçmenlik politikasına göre, İsrail pasaportu sahiplerinin Malezya’ya girmesi kesinlikle yasak. Bu yasağın tek istisnası, Malezya İçişleri Bakanlığı’ndan alınacak özel bir yazılı izin.

Pasaport İbaresi: Malezya pasaportlarının üzerinde halen “Bu pasaport İsrail hariç tüm ülkeler için geçerlidir” ibaresi yer alıyor.

Liman Kısıtlamaları: İsrail bandıralı gemilerin Malezya limanlarına demirlemesi ve İsrail merkezli denizcilik şirketi ZIM’in ülke limanlarını kullanması da resmi olarak yasaklanmış durumda.

Bangladeş: “İsrail Hariç” İbaresi Geri Döndü

Bangladeş cephesinde ise son yıllarda yaşanan diplomatik kafa karışıklığı son buldu. 2021 yılında e-pasaportlara geçiş sürecinde pasaportlardan kaldırılan “İsrail hariç” (Except Israel) ibaresi, 2025 yılı itibarıyla resmi bir kararla geri getirildi.

* Politika Değişikliği: Bangladeş hükümeti, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarına tepki olarak ve kamuoyunun talebi doğrultusunda, pasaportlara söz konusu kısıtlama metnini yeniden ekledi.

* Seyahat Yasağı: Bangladeş vatandaşlarının İsrail’e gitmesi yasak olduğu gibi, İsrail pasaportu sahiplerinin de Bangladeş’e girişine izin verilmiyor.

Diplomatik Duruş

Her iki ülke de Filistin’in 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet olarak tanınması gerektiğini savunuyor. Malezya ve Bangladeş yetkilileri, İsrail işgal politikalarını sonlandırmadığı sürece herhangi bir diplomatik normalleşmenin veya pasaport serbestisinin gündeme gelmeyeceğini vurguluyor.


İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.