islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Malezya’da Hayat 70inde Başlar

Malezya’da Hayat 70inde Başlar

Güneydoğu Asya’nın başarı hikayesinin çekişen yaşlı liderleri ve 95 yaşındaki halk kahramanı

Süleyman Nazif Kalaycı

Müslüman Malaylar İngiliz sömürgesine karşı kanlı bir istiklal savaşı verip 1960larda bağımsız oldular. Ülkede çoğunluk ve ordu Müslümanlarda, para ise İngilizler döneminde yerleştirilmiş Hristiyan Çinliler ve Hindu Hintlilerdeydi.Bölgesel Sultanların dönüşümlü olarak krallık makamına oturduğu ülkede Müslüman Malay ağırlıklı UMNO partisi yarım asırdan fazla kesintisiz iktidarda kaldı, hiç askeri darbe olmadı. 

Dr. Mahathir Mohamed başbakan olunca 1980-2003 arası ülke ekonomik patlama yaşadı, her alanda gelişti. Ancak efsanevi başbakan, Müslüman birliği yanlısıydı, Erbakan’ın müttefiğiydi, D8 kurucusuydu, Batı’ya kafa tutmaktaydı.

İngilizler Mahathir’i Batıcı zihniyetteki sağkolu ekonomi bakanı Anwar Ibrahim ile vurup  iktidardan indirmeye çalıştı. Ancak Anwar sapık tecavüz iddialarıyla hapse girdi. Yine de Mahathir en sonunda UMNO liderliğinden ve başbakanlıktan indirildi. Yeni başbakan Abdullah Ahmad Badawi İngiliz siyasetini takip etti. Ancak UMNO’da yolsuzluklar arttı. Sonraki başbakan Najib Razaq zamanında ise artık örtülemez hale geldi. Onmilyarlarca dolarlık Varlık Fonu’ndan büyük paraların çalındığı anlaşıldı. Yargılanmaya başlanan Najib de UMNO da gözden düştü. Halktan 93 yaşına gelen Mahathir’e geri dön çağrıları üzerine eski UMNOculardan yeni bir parti kuruldu. Mahathir hapisten çıkan Anwar Ibrahim ile barışıp ittifak yaptı. 2018de 93 yaşında seçimleri kazanıp yeniden iktidara geldi.Ülkede yolsuzlukla ve ekonomik düzelmeyle mücadele ederken Tayyip Erdoğan ve İmran Han ile birlikte Suudi-Emirlikler eksenini kırıp, İslam Birliği yönelimli politikalara yönelmeye çalıştı. Küreselcilerse onu ikinci kez yardımcısı Anwar ile vurdu, onu yılın başında istifaya zorladı. Başa Anwar gelecek sanılırken, diğer müttefik içişleri bakanı Muhyiddin Yassin UMNO ile anlaştı ve ikisini de ortada bırakarak Nisan’da başbakan oldu. Anwar, Muhyiddin, Najib 70li yaşlarında, 95lik Mahathir’le savaşıyorlar.Anwar Ibrahim geçen hafta Kral’a giderek, parlamento çoğunkuğu gösterdi ve başbakanlık istedi. Genelde sembolik olan kralın kararı bekleniyorMalezya halkı bu entrikalardan bıkmış halde efsane başbakan Mahathir’in son bir kez gelmesini bekliyor. Ama İngiliz kurulu düzeninin farklı düşünceleri var.

 Süleyman Nazif Kalaycı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.