islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5334
EURO
34,9533
ALTIN
2.431,20
BIST
9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Mali Dini Lideri: “Kriz Keita Ayrılmadan Çözülebilir”

Mali Dini Lideri: “Kriz Keita Ayrılmadan Çözülebilir”

Mirat Haber Ajansı

Halk tarafından saygı gören ve muhalefetin lideri olarak rol oynayan imam Mahmud Dicko, Mali’nin siyasi krizinin cumhurbaşkanı istifa etmeden de çözülebileceğini ve bunun diğer muhalefet liderlerinin sert tutumlarına göre daha ılımlı bir çözüm sunabileceğini önerdi. Dicko, Mali’nin protesto hareketinin arkasındaki itici güç olarak görülen etkili bir Müslüman lider. Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Keita haftalardır muhalefet ittifakıyla gergin bir uzlaşmazlık noktasında kilitlenmişti. Muhalefet, yolsuzluk, istismar iddiaları ve kötüleşen bir güvenlik durumu nedeniyle cumhurbaşkanının istifasını isteyen kitlesel gösteriler düzenlemekteydi. Kriz, Batı Afrika’nın Büyük Sahra’nın güneyindeki yaşanabilir araziler anlamına gelen “Sahil” bölgesindeki silahlı gruplara karşı mücadelenin merkezinde bulunan ülkede daha fazla istikrarsızlık endişesi oluşturdu.

Son haftalarda, Dicko’nun Keita’nın yönetimini kınayan konuşmaları protestocuları heyecanlandırmaktaydı. Müttefikleri onu gösterilerin ardındaki halkı heyecanlandıran güç olarak görüyorlar. Ancak cumhurbaşkanının müttefikleriyse, uzlaşmaya açık olduğunu ve eğer o ikna edilirse protestoların onsuz sona ereceğine inanıyor. Diğer protesto liderleriyle olan farklılıklarına rağmen, Dicko muhalefet içinde anlaşmazlık olduğunu reddetti. Mevcut krizin getirdiği momentum, Anayasa Mahkemesi’nin Nisan ayında, Keita’nın partisinden meclisteki 31 sandalyeye ilişkin parlamento seçimlerinin hatalı olduğu ve yeniden yapılması gerektiği kararını getirdi. Protestolar bu ayın başlarında şiddetlendi. Güvenlik güçleri ve protestocular arasındaki üç günlük çatışmalar en az 11 kişinin ölümüne neden oldu. Geçen hafta muhalefet ittifakı, Batı Afrikalı liderlerin siyasi krizi sona erdirmek için önerdikleri bir planı reddetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.