islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Mali Halk Hareketi: “Cumhurbaşkanı Gitmeli”

Mali Halk Hareketi: “Cumhurbaşkanı Gitmeli”

Mirat Haber Ajansı

Mali’nin halk gösterileri hareketi, ülkenin cumhurbaşkanı İbrahim Bubekir Keita’nın  (IBK) istifa etmesi talebiyle baskılarını artırdı. Son zamanlarda uluslararası arabulucular, çatışmaya maruz kalan ve Fransa askerlerini davet eden ülkedeki halk gösterilerinden kaynaklanan krizi etkisiz hale getirmeye çalıştı. “5 Haziran Hareketi” başkent Bamako’da düzenlediği basın toplantısında Batı Afrika devlet parlamentosunun feshedilmesi konusunda da ısrar etti. Mevcut hükümetten cumhuriyetçi bir geçiş çağrısı yapıyorlar. Hareket, 15 uluslu Batı Afrika bölgesel bloğu ECOWAS’tan bir heyetin sakinleşmeye çalıştığı Mali’de yükselen siyasi gerilimler sırasında geldi.

5 Haziran Hareketi, Keita’nın korkunç bir ekonomi ve Mali’nin silahlı savaşçılarla sekiz yıldır çatışmasında açıkça başarısız olması nedeniyle istifa etmesini talep edince hükümetle bir gerilimi tetiklemişti. Geçen ay Keita karşıtı çok sayıda protesto gösterisi düzenledikten sonra, 10 Temmuz’daki son mitingde hükümet şiddet uyguladı ve siyasi çıkmazı derinleştirdi. Protestocular ve güvenlik güçleri arasında üç gün süren şiddet olaylarında 11 ölü ve 158 yaralı ortaya çıktı. 5 Haziran Hareketi siyasi, toplumsal, dini ve sivil toplum liderlerinin ittifakı. Hareket, temel talebine bağlı kaldı ve cumhurbaşkanı IBK ve arabulucuların uzlaşma girişimlerini reddetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.